Gewoon Jip.

Vijf vragen aan Jannekeoprichtster van Gewoon JIP.

10 October 2016,

Ik probeer met weinig woorden en een simpel kaartje tóch een waardevolle boodschap over te brengen en mensen een goed gevoel te geven.” Ontmoet Janneke Knüppe van Gewoon Jip.

Hoe is GewoonJIP. ooit ontstaan?
“Gewoon JIP. is ontstaan vanuit een passie voor het schrijven van korte verhalen en ge- dichten. Als klein meisje al ontdekte ik deze passie en bracht ik uren door op mijn kamer om verhalen – al dan niet in rijmvorm – op papier te zetten.
Drie jaar geleden stopte ik met mijn toenmalige baan en boekte ik een ticket naar China, voornamelijk om daar een paar maanden veel te gaan schrijven. Twee maanden na thuis- komst stonden de eerste gedichten van Gewoon JIP. online. De gedichten deelde ik in het begin vooral omdat ik er onderhand zoveel had geschreven en ik nieuwsgierig was naar de reacties erop. Eerst kwamen de positieve reacties van vrienden en familie, maar al snel kreeg ik ook van onbekende mensen berichtjes via Facebook en Instagram of de gedichten ook te koop waren. En zo ontstond Gewoon JIP.”

Heb je een bepaald doel met Gewoon JIP?
Ik probeer met weinig woorden en een simpel kaartje tóch een waardevolle boodschap over te brengen en mensen een goed gevoel te geven. Of dat nu is door een gedichtje dat je eraan herinnert meer te mogen genieten van het moment, of door een kaartje dat je naar een ander stuurt om hem of haar te vertellen hoe dankbaar of trots je bent.”

Worden alle gedichtjes en teksten door jou zelf bedacht? En waar haal je je inspi- ratie vandaan?
“Ja, ik bedenk alle (‘standaard’ en op maat) gedichtjes zelf. Voor het ontwerp van de ge- dichtjes, andere producten en verpakkingen heb ik een hele fijne vormgeefster. Mijn inspiratie haal ik uit het leven, uit mijn eigen gedachten en die van de mensen om mij heen; eigenlijk uit alles dat ik waarneem. Ik kan het meest geïnspireerd raken door mijn omgeving aan of uit te zetten, maar soms komen de ideeën en zinnen dwars door alles heen. Dat zijn vaak de mooiste gedichten, de gedichten waar niet om gevraagd of naar gezocht werd.”

Kan je iets meer vertellen over het nieuwe Gewoon JIP. Dromenboek? Hoe is deze ontstaan, met welke gedachte e.d.?
Het dromenboek is een van de producten dat heel erg vanuit mij zelf komt. Het mag dan nu allemaal lekker lopen met Gewoon JIP., maar er zijn tijden geweest waarin ik niet gelukkig was met de invulling van mijn dagen. Een studie, een baan of patronen waar ik mij niet optimaal gelukkig bij voelde. In die tijd ben ik zelf hard gaan nadenken over wat ik nu écht wil in het leven, hoe ik mijn dagen wil vullen, waar en met wie.

Ik merk dat ik hier niet de enige in was en ben. Er zijn zoveel mogelijkheden in onze huidige samenleving, maar ook zoveel (al dan niet zelf gecreëerde) verwachtingen, en patronen waardoor het soms lastig wordt je dromen te bepalen en je eigen keuzes te maken. De eerste stap is het bepalen van je passies en je talenten, je droom. Een belangrijke stap, maar zeker niet genoeg. Het verwezenlijken van je dromen en doelen is vaak best wel doorzetten. Het boek is opgedeeld in vier hoofdstukken; fasen en stappen die je dichter bij je droom brengen. Deze zijn bepaald aan de hand van mijn eigen ervaringen, maar ik heb er ook psychologische inzichten bij gepakt.”

Er is nu inmiddels ook al een Gewoon JIP. winkel, wat zijn je dromen voor de toe- komst met Gewoon JIP.?
Voordat de winkel ontstond was ik eigenlijk altijd achter de schermen bezig en had ik wei- nig contact met klanten. De winkel brengt daar verandering in en is daarnaast een plek waar ik de producten van Gewoon JIP. zo kan uitstallen, neerzetten en ophangen als ik dat wil. Maar het is meer een winkeltje/showroom/atelier hoor, we zijn maar een paar middagen open.
Over de toekomst denk ik soms te weinig na. Gewoon JIP. is gegroeid zonder ondernemingsplan of toekomstvisies. Ik bewandel een beetje een tegenovergestelde weg; eerst aan de slag, dan nadenken over wat je doet, waarom en waar het tot leidt. Maar als je onderneming groeit word je steeds meer gedwongen tot het maken van bewuste keuzes en dat is ook goed.
png-leeg
Wat ik voor mezelf binnen Gewoon JIP. heel graag zou willen is dat ik iets minder praktisch aan de slag ga en weer iets meer creatief. Met het merk zou ik wel een internationale stap willen maken om wereldwijd nóg meer mensen blij te maken met de gedichtjes. Want dat is mijn doel met Gewoon JIP. en datgene waar ik toch weer iedere keer op uit en bij terug kom.”

Meer gedichten lezen? Ga naar gewoonjip.nl