Mr FoxHelen Oyeyemi

10 November 2016,

Helen Oyeyemi. Zegt deze naam je nog niets? Dan zal daar snel verandering in komen. Geboren in Nigeria, getogen in Londen, wonend in Praag. Oyeyemi is nog maar 31 lentes jong, maar heeft al een rij boeiende boeken op haar naam staan. Haar meest recente werk is een bundel met korte verhalen (What Is Not Yours Is Not Yours), maar wil je kennis maken met de wonderlijke wereld van Oyeyemi dan kun je het beste eerst handen schudden met de dashing Mr Fox.

St John Fox is een schrijver met een voorliefde voor het fabriceren van verhalen waarin zijn heldinnen op gruwelijke wijze om het leven komen, tot het moment dat zijn imaginaire muze Mary Foxe tot leven komt en hem voor een uitdaging plaatst: “You simply have to change. You’re a villain.” Een vos verliest niet zomaar zijn streken; Mr Fox en Mary zijn aan elkaar gewaagd. Wat volgt is een reeks korte verhalen die Mr Fox en Mary aan elkaar vertellen waarin zij zelf, in wisselende gedaantes, ten tonele verschijnen. In deze verhalen wordt de lezer meegenomen op een reis door de tijd, langs verschillende landen en aanschouwt hoe Mr Fox steeds meer verwikkeld raakt in zijn eigen hersenschimmen en een affaire waarvan hij zich niet weet los te weken. Is hij slachtoffer geworden van zijn eigen fantasie of speelt er iets anders? Ondertussen lukt het Daphne, de vrouw van Mr Fox, niet meer haar achterdocht te onderdrukken en viert ze haar jaloezie bot op de boeken in zijn studeerkamer. Tijdens deze confrontatie probeert Mr Fox zijn vrouw gerust te stellen door zijn obsessie voor Mary af te zwakken: “She’s not real, honey. She’s only an idea. I made her up.” Uiteindelijk  maakt ook Daphne kennis met de illusionaire Mary en is de driehoeksverhouding een feit. Opteert Mr Fox voor de illusie of lukt het Daphne hem te laten inzien dat wat zij samen delen veel tastbaarder is dan de ongrijpbare Mary?

png-leeg

Deze tot de verbeeldingsprekende roman is rijk aan metaforen, literaire verwijzingen (naar onder andere Bluebeard) en stelt ondertussen gewichtige thema’s zoals misogynie en identiteit aan de kaak. Oyeyemi is een begaafde auteur die op ingenieuze wijze de taal naar haar hand zet en zo haar lezers weet uit te dagen mee te gaan in haar briljante literaire creaties.

“TODAY MY NAME IS FOX”
Om in het wildlife thema te blijven, tip ik hierbij het nummer Fox van de Nederlandse singer/songwriter DÉMIRA. Net zoals Oyeyemi is Démira een jong talent (1997) met gevoel voor taal, waarvan haar poëtische teksten bewijs zijn, en stelt ook zij maatschappelijke kwesties aan de kaak. DÉMIRA was in 2013 finalist bij De Beste SingerSongwriter van Nederland. Na DBSSW volgde de EP Indigo, twee uitverkochte tours en werd DÉMIRA uitgeroepen tot Radio 2 Talent. Ze speelde op verschillende nationale en internationale festivals en deed het voorprogramma van Maria Mena, John Newman, Boy & Bear en Ben Howard. Haar meest recente EP, White Ravens, is subliem en een echte aanrader!

png-leegpng-leeg

png-leegJanine Hospes
Janine heeft een voorliefde voor Engelse literatuur en laat zich graag inspireren door intrigerende verhalen. Elizabeth Bennet is één van haar favoriete personages en Ali Smith en Paul Auster behoren tot haar favoriete hedendaagse schrijvers. 
Voor F.A.L.L. Magazine zal zij recensies schrijven over de boeken die haar verrasten en jullie op de hoogte houden van leuke hotspots in boekenland.