Literature articles

Three Daughtersof Eve Elif Shafak

“It was an ordinary spring day in Istanbul, a long and leaden afternoon like so many others, when she discovered, with a hollowness in her stomach, that she was capable of killing someone.” Met deze zin opent de meest recente roman van Elif Shafak en worden we direct het verhaal ingetrokken.

Read more

Vroege werkenJan Postma

Valt Vroege werken in twintig woorden samen te vatten? Natuurlijk. Het zijn essays, maar ze neigen naar waargebeurde verhalen. Soms gebeurt er van alles, op andere momenten vrij weinig. Vroege werken: is dat niet wat… pretentieus? Ik begin graag bij het begin en laat bescheidenheid graag over aan betere mensen. Zware kost? Ergens halverwege stuit de lezer op een Proust-citaat. Maar dat komt uit de beroemde ‘questionnaire’ die hij ooit invulde.

F.A.L.L. Magazine mag twee exemplaren van ‘Vroege werken’ van Jan Postma weggeven. Winnen? Mail naar info@fallmagazine.com  Na groot succes is deze winactie gesloten. De exemplaren zijn helaas vergeven.

Read more

Etenis ook kunst

Bij kunst denk je vaak als eerste aan schilderijen. Aan eeuwenoude, onbetaalbare kunstwerken van beroemde schilders of aan aparte bouwsels in futuristische vormen. Ook zullen er mensen zijn die klassiek ballet, mode of bepaalde muziekvormen als kunst benoemen. Daarnaast is er nóg een vorm van kunst. Eentje die je kan waarnemen, ruiken én proeven, namelijk de kunst van het eten.

Read more

Een foto zegtmeer dan duizend woorden

Het zal je vast bekend voorkomen, de ‘what were we thinking?!’-gedachte, bij het kijken naar foto’s van vroeger. Vrolijk kijken de veel jongere versies van jou en je beste vriendinnen in de camera. Heerlijk onbezorgde, jonge koppies, maar die outfits! Dat kan toch niet?! Die vreselijke blauwe oogschaduw, tuttige jurken en amateuristisch opgestoken kapsels. Maar ondanks dat je tegenwoordig het liefst onder een steen zou kruipen met zo’n uiterlijk, weet je nog heel goed hoe blij jullie toen waren. Die avond was het allereerste schoolgala. Jullie hadden je samen opgetut en oneindig veel outfits gepast. Vlak voor vertrek nog even met elkaar op de foto, vol spanning, maar als échte jonge vrouwen. Één blik op die foto en je herinnert je alles weer.

Read more

F.A.L.L. Magazineboeken top vijf

Tom Hofland – Lyssa
Mestopes, 1877. Op zomerverlof in de grote stad ontmoet de jonge officier Gaspar Szabó de intrigerende Lyssa Boktani. Als vrouw van een rijke intellectueel introduceert zij hem in de hogere kringen van de Mestopische elite. Gaspar droomt ervan haar weg te kapen van haar man Viktor, een schuwe mensenhater. Intussen broeit er in de zonnige straten van Mestopes een ziekte die van mensen beesten maakt. Een reeks ongelukken zorgt ervoor dat Gaspar de mysterieuze Viktor Boktani daadwerkelijk ontmoet en de zomer in het teken komt te staan van de grote drie: de liefde, de vriendschap en de dood. Querido, maart 2017, €18,99

Read more

Hot MilkDeborah Levy

Broeierig, sensueel, hypnotiserend, intelligent en gelaagd. Hot Milk leest als een gedicht, zit vol polariteiten en pakkende beeldspraak. Al deze aspecten zorgen ervoor dat je tot het einde toe gefascineerd blijft, maar het is de beklemmende onderstroom die je naar de keel grijpt en niet meer loslaat.

Read more

RöntgenfotomodelVicky Francken

In Röntgenfotomodel wordt een lichaam tegen het licht gehouden. Om te onderzoeken wat eraan schort, om te bepalen waar het licht doorlaat. Het lijf blijkt sterker dan gedacht. De huid een dunne wand die in volharding niet onderdoet voor zelfhelend beton.
In tastende zinnen schrijft Vicky Francken over zowel de zintuiglijke ervaring als het abstracte denken dat daarmee gepaard gaat. Soms is het lichaam een anker, andere keren zit het in de weg, maar steeds is het een instrument waaraan we veel kunnen aflezen.

Read more

OntmoetVicky Francken

Vicky Francken (1989) werd bijna tien jaar geleden al door uitgevers gevraagd een dichtbundel te maken. “Daar was ik wel blij mee, maar ik was ook bang dat wat ik maakte alleen goed genoeg was omdat ik nog jong was.” De onzekerheid over haar werk is niet helemaal weg, vertelt ze, maar dit voelde wel als het goede moment voor een debuut. Röntgenfotomodel is het resultaat.

Read more

The Hundred-Year HouseRebecca Makkai

Een grote beker warme chocomelk (het liefst met karamelsiroop en slagroom met kaneelpoeder als topping), een zacht dekentje, een comfortabele bank, heel veel fonkelende lichtjes, misschien een leuke lover om tegenaan te kruipen (niet perse noodzakelijk) én een goed boek. Meer hebben we niet nodig om energie bij te tanken tijdens deze winterse dagen. Het perfecte boek om bij weg te kruipen is The Hundred-Year House van Rebecca Makkai, bekend van The Borrower (De Lener).

Read more

De ongeschreven regelsvoor een museumbezoek

Een museumbezoek is voor iedereen anders. De een vindt het heerlijk om tijdens de zondagmiddagwandeling een museum in te duiken en een beetje te struinen langs oude collecties. De ander reist het hele land door, of zelfs de wereld over, voor een nieuwe must-see expositie of eeuwenoude topper. Inspiratie opdoen,  cultuur snuiven of de geschiedenis induiken, de reden is voor iedereen anders. Maar hoe gedraag je je eigenlijk in een museum?

Read more
Page