Wijnenmet Willem

19 December 2016,

Combineer een liefde voor cocktails, design en het onbekende en vindt daar Willem’s Wermoed, de allereerste vermout van Nederland. Paul Selier schudt het stof van de fles af en brengt het drankje smaakvoller dan ooit tevoren.

png-leegpng-leegPaul loopt rond in de Botanische Tuinen, hartje Amsterdam. Het is zó rustig dat je bijna aan de stad ontsnapt denkt te zijn. “Mensen komen hier vaak om een boek te lezen.”, vertelt Paul. “Ik woon nu vijftien jaar in Amsterdam en dit blijft een bijzondere plek voor me. Hier is waar het allemaal is begonnen. Ik heb oneindig veel kruiden gezien en geroken voor de ontwikkeling van Willem’s Wermoed en wekenlang als een blij kind rondgelopen en met mensen gepraat die hier regelmatig komen.” png-leegDe donkere drankfles heeft koperen strepen, oranje bijna. Op de achtergrond zie je een fijngetekend wit plattegrondje van de Botanische Tuinen. “Het koper is een referentie naar Holland, voor Willem geldt natuurlijk hetzelfde. Het design was belangrijk voor me, dat doet zoveel met de uitstraling van een product.”

png-leegpng-leegPaul heeft een glas vermout bij het café van de tuinen besteld. Hij haalt ondertussen een sinaasappel en wat takjes tijm uit zijn tas. Hij ziet me grinniken. “Jep, die heb ik altijd bij me in geval van nood.” De sinaasappel wordt gesneden, het schilletje wordt in mijn glas gedeponeerd. Hij slaat kundig wat takjes tijm tegen de binnenkant. Het is elf uur ’s ochtends, maar het glas is bijna tot de rand gevuld. “Ach, ik wil je geen half bakkie geven.”png-leegLiefde voor horeca zat er bij Paul al vroeg in – hij volgde de middelbare- en hogere hotelschool, werkte in talloze barretjes (toen-ie 18 was zelfs in Londen), bezit een kast vol met cocktailboeken en heeft een ongelooflijke liefde voor eten en drinken. Hij droomde oorspronkelijk van een eigen zaak, maar kwam terecht bij de online marketing van Philips. Hij begon waarde aan zijn weekend te hechten en liet het idee van een eigen plekje varen. png-leeg

In het begin was ik nog vrij onzeker: zouden mensen dit wel willen? Maar het is fantastisch uitgepakt. Ik ben alweer bezig met een nieuwe variant. Geef me nog anderhalf jaar.

png-leegHOLLANDSE HUISKAMERS
Toch bleef het kriebelen om iets met die horecaliefde te doen. In Madrid en Barcelona kwam hij op elke hoek van de straat wel ‘iets met vermout’ tegen, en hij kon maar niet begrijpen waarom het drankje nog niet op de Nederlandse markt was gebracht. Het werd wel in Hollandse huiskamers gedronken, maar nooit commercieel ontwikkeld. “Vermout is eigenlijk een versterkte wijn waar je heel veel kanten mee op kan. Je kan het product echt eigen maken. In andere landen zoals Australië zag ik een hoop jonge ondernemers die ermee aan de slag gingen. Dat inspireerde me om ook gewoon de stap te zetten.”

png-leeg

OCHTENDBORREL
Paul heeft uiteindelijk anderhalf jaar nodig gehad om Willem’s Wermoed af te krijgen. “In eerste instantie moest ik mezelf afvragen: welke wijn wil ik hiervoor gebruiken? Ik heb toen tien of vijftien verschillende soorten wijn getest. Uiteindelijk zijn we op een Spaanse kwaliteitswijn uitgekomen die minimaal twee jaar op eikenhouten vaten heeft gelegen. Daarna kwamen de kruiden van de botanische tuinen aan bod. Er zijn zoveel kruiden dat ik wel 250 verschillende combinaties heb ‘moeten’ proeven. Dat waren flinke tastingsessies, elke keer op de vrijdagochtend in Schiedam.”

Willem’s Wermoed ging daarna als een speer. “Het wordt nu op plekken zoals de Vesper bar en Bar Spek geschonken, bijvoorbeeld in een klassieke Negroni of in combinatie met spritz. Je kan het puur drinken maar ook op oneindig veel manieren mixen, ook met het populaire goedje gin. In het begin was ik nog vrij onzeker: zouden mensen dit wel willen? Maar het is fantastisch uitgepakt. Ik ben alweer bezig met een nieuwe variant. Geef me nog anderhalf jaar.”png-leeg