Vijf vragen aanAnne Pleun van On The Rocks

19 December 2016,

On The Rocks: Dé notebooks gemaakt van steen, zonder enige toepassing van bomen, water, bleek of giftige stoffen. Met als doel om over vijf jaar de standaard te zijn in de luxe notitieboeken. Ontmoet founder Anne Pleun van Eijsden.

Vertel, hoe is On The Rocks ontstaan?
Mijn familie bestaat uit een ondernemers, en al van jongs af aan wist ik dat ik ook graag in hun voetsporen wilde treden. Op tienjarige leeftijd inspireerde mijn vader me om aan een eerste project te beginnen. Ik vroeg hem om een barbie, en hij zei me dat ik vast een manier kon vinden, om het geld bijeen te brengen om er zelf een te kopen. Dat zag ik als een uitdaging. Het project ‘Kinderen hebben de toekomst’ was geboren, een boek met verhalen van kinderen uit het hele land, over het nieuwe millennium. Hoe zagen zij de toekomst? Als ik nu mijn eigen verhalen in dat boek teruglees, schetsen ze een vrij drastisch beeld van wat het nieuwe millennium ons had moeten brengen. Geen auto’s meer, geen computers, geen technologie. Terug naar de oorsprong en een natuurlijk leven. Back to basic. png-leegNu, 16 jaar later, kan je wel zeggen dat ik daar eigenlijk nog steeds wat in zie. Tijdens mijn studie bracht ik een periode in China door, waar ik van dichtbij zag wat schade aan het milieu voor impact heeft op de omgeving en de mensen. Ik voel heel sterk de behoefte een positieve impact te maken omdat ik geloof dat het anders kan. Niet per se door het vernietigen van computers en mobiele telefoons (die soms toch wel handig zijn), maar wel door een handje te helpen onze focus van altijd online wat te verleggen naar waar het echt om gaat: de offline samenleving en hoe we die behandelen in al haar aspecten.
png-leegToen kwam daar dat ‘aha’ moment. Ik hoorde over een fascinerend nieuw materiaal: stone paper. Wat? Papier van steen? Waar kan ik een notitieboek kopen? Dat was moeilijker dan gedacht. Een en een is twee. Ik wil graag mensen aansporen bewuster bezig te zijn met zichzelf, hun omgeving en de mensen in hun omgeving. Een notitieboek gebruik je om verhalen van jezelf en anderen op te schrijven. Wat kan je daar beter voor gebruiken dan een notitieboek? De Rockbooks waren geboren! Niet alleen goed voor offline quality-time, maar ook voor het milieu.

De Rockbooks zijn gemaakt van papier; hoe kwam je erachter dat dit een optie was? En wat zijn de grootste verschillen met ‘normaal’ papier?
Via een ondernemer die ik ken, hoorde ik voor het eerst over stone paper. Hij vertelde dat het cradle to cradle gecertificeerde materiaal het papier van de toekomst zou worden, na een bezoek aan de fabriek in Taiwan. Vervolgens ben ik de wereld van stone paper ingedoken. Want ook ik was benieuwd, wat maakt dit papier dan zo bijzonder? Voor de productie van steen papier gebruik je geen bomen, nauwelijks water, geen bleek en ook geen giftige stoffen. Daarnaast gebruik je veel minder energie om het papier te maken, dan bij pulp papier productie het geval is. Ook is de CO2 uitstoot beduidend lager. Ook in de recycling heeft stone paper duidelijke voordelen. Pulp papier kan je maar een beperkt aantal keren hergebruiken, voordat het echt afval is. Bij stone paper ligt dat anders. Steen is een mineraal, dus verliest zijn vorm niet. Je kunt een volledig gesloten recycling keten maken voor stone paper. Omdat er een klein deel HDPE (niet giftige plastic variant) nodig is om de mineralen te binden om papier te maken, kan je stone paper in Nederland het beste weggooien bij het plastic afval. Het steengruis is vaak al een toevoeging in andere plastic producten.

Jullie nemen “alle belangen in acht, welke bij jullie product betrokken zijn. Natuur, mensen, maatschappij, cultuur.” Kan je hier iets meer over vertellen?
On The Rocks is op dit moment een Pending B Corp. Om een B Corp te worden, pas je je statuten aan, zodat je niet alleen de belangen van aandeelhouders in acht neemt, maar ook alle andere belangen die maar worden geraakt door jouw bedrijf. Je doorgaat een uitgebreide screening als je bedrijf meer dan 12 maanden bestaat, om alle ins en outs van het bedrijf te becijferen. Zo wordt er gekeken naar de impact van een product of dienst, arbeidsvoorwaarden, de diversiteit van medewerkers, de concrete bijdrage aan sociale projecten in de directe omgeving van het bedrijf etc. Het bedrijf is dan niet gericht op pure winst, het is vooral gericht op een positieve impact op de maatschappij, natuur en cultuur. Naast dat het product wat wij maken zo verantwoord mogelijk geproduceerd is (het papier is cradle to cradle gecertificeerd, maar ook voor de productie van de Rockbooks maken we gebruik van duurzame partners), dragen wij vijf procent van onze winst af aan een herbebossingsproject in Zuid-Afrika. We hebben ook plannen om in de toekomst een bijdrage te leveren aan onderwijsprojecten, bijvoorbeeld door donaties van Rockbooks aan scholen die ze hard kunnen gebruiken.

Wordt de collectie straks ook nog uitgebreid met andere producten?
Het staat op de planning om meer verschillende groottes te produceren van onze Rockbooks. Op dit moment zijn de boeken 13x21cm groot, vrij handzaam. Maar we krijgen veel vraag naar A4 boeken of juist pockets. De PocketRock is inmiddels ontwikkeld, dus die gaan we snel op de markt brengen. Ook zijn er plannen om een agenda te maken. De eerste agenda zal de schoolagenda voor het jaar 2017/2018 zijn. Ieder half jaar wisselt onze Capsule Collection ook. Naast de negen standaard kleuren voor hardcovers en softcovers, hebben we telkens vier designs die meer ‘on trend’ zijn.
We hebben geen plannen om naast Rockbooks een compleet ander product van het materiaal te maken, al zijn er wel veel mogelijkheden (denk aan vaasjes, lampen, tassen).

Waar wil je over vijf jaar staan met On The Rocks?
Over vijf jaar wil ik dat onze Rockbooks de standaard zijn in de luxe notitieboeken markt. We liggen dan in alle mooie boekhandels en concept stores, en hebben daarnaast zelf shop-in-shops op luchthavens en stations. Om op die manier onze ‘einddoelen’ verder te brengen: herbebossing en meer bewuste tijd offline voor alle Rockstars.

Meer weten over On The Rocks? Ga naar www.paperontherocks.com