Vijf vragen aan Michelle vanFortheloveof Store

We spreken Michelle Bours van het winkelconcept “Fortheloveof Store: een winkel die draait om verschillende kleurthema’s. “Nu nèt de winkel is veranderd in een nieuw kleurthema, zie ik ook hoeveel invloed kleur kan hebben op de sfeer.” aldus Michelle. “In de roze periode was de winkel heel zoet en kwamen er zelden mannen binnen. Wit is bijvoorbeeld een stuk neutraler en voelt eerder sereen – echt een totaal andere ervaring.”

Hoe heeft je dagelijkse “kleur-obsessie” tot Fortheloveof Store geleid; wat was je grootste reden om dit waar te maken?
Het was voor mij niet zo zeer de kleur-obsessie zelf, maar eerder het concept van het werken met (kleur)thema’s binnen retail. Ik hou enorm van conceptontwikkeling en heb een breed interesseveld, zoals interieur, boeken, kleding, beauty en lifestyle. Daarnaast was ik vooral heel benieuwd wat voor effect een kleur-gecureerde winkel op je winkelgedrag heeft. Voor mij is dit de ideale omgeving om op heel veel vlakken creatief bezig te zijn en ik krijg er alleen maar energie en nieuwe ideeën voor terug.

Waar komt je fascinatie voor kleur vandaan; hoe heeft deze fascinatie invloed op je dagelijks(e) routine/leven?
Binnen dit concept gaat het mij vooral om de mogelijkheden die een kleur kan bieden: “Don’t judge books by their covers”, maar in dit geval dus wel. Natuurlijk is ook de inhoud belangrijk, maar door het concept ga je op een andere manier naar producten kijken en opent het onbewust je ogen voor kleur om je heen – met name in het dagelijkse leven. Afgelopen drie maanden was het thema roze en bevond ik mij dus letterlijk in een roze vibe, waarin ik overal roze om me heen zag: roze snoep papiertjes op de grond, roze eten in de supermarkt, roze auto’s en wat nog meer. Uiteraard heeft dat invloed op mijn dagelijks leven, maar ik hoor ook dat klanten zich bewuster worden van kleur – omdat ze als het ware met een andere bril om zich heen kijken. 

Kleuren hebben een emotionele werking op de mens – denk aan kleuren-psychologie. In hoeverre beïnvloed dit jouw keuze voor nieuwe kleurthema’s?
Ik vind het belangrijk dat de kleur die in de winkel te koop is, past bij de stemming die mensen in een bepaalde periode voelen. Ik ben gestart met een lente/zomer-collectie en de kleuren roze en wit. Frisse, lichte kleuren die je graag draagt als de zon schijnt. Deels ben ik qua kleding dan ook afhankelijk van de kleuren die er binnen de collecties zitten, aangezien deze al veelal afgestemd zijn met het seizoen. Nu nèt de winkel is veranderd in een nieuw kleurthema, zie ik ook hoeveel invloed kleur kan hebben op de sfeer. In de roze periode was de winkel heel zoet en kwamen er zelden mannen binnen. Wit is bijvoorbeeld een stuk neutraler en voelt eerder sereen – echt een totaal andere ervaring. 
Je werkt veelal samen met jonge ontwerpers en opkomende merken, in hoeverre dragen zij bij aan jou visie t.a.v. de toekomst?
Ik denk dat het belangrijk is om niet alleen bij grote ketens te kopen, maar ook zeker jonge ontwerpers en startende merken te ondersteunen. Op die manier draag je niet alleen bij aan het waarmaken van iemands droom, maar koop je ook iets bijzonders waar met zorg aan gewerkt is. Ik hoop dat in de toekomst meer mensen dit zullen gaan doen.

 

Je benadrukt kwaliteit en duurzaamheid als belangrijke factoren, is dit iets waar je tijdens je studie op de Design Academy in Eindhoven achter bent gekomen? Waar in het concept van Fortheloveof Store komt je design achtergrond in terug?
Het was eigelijk meer de periode na de Design Academy dat ik me hierin ben gaan verdiepen. Dit kwam vooral omdat ik voor een Zweeds kleding merk (Filippa K) ben gaan werken, die erg vooruitstrevend is op het gebied van duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Daarvoor was ik er ook wel bewust van, maar vond ik het lastig dit ook in de praktijk door te voeren. Tijdens, en ook na mijn tijd bij Filippa K, ben ik zelf veel bewuster en minder gaan kopen. Ik denk dat mijn design achtergrond vooral zit in de conceptontwikkeling en visuele-communicatie van de Fortheloveof Store. Ik ben afgestudeerd met een onderzoek en fotoserie over de relatie tussen mensen en hun huisdier, iets totaal anders! Zelf ben ik ook nooit een product ontwerper geweest, dat kan ik ook helemaal niet. Ik werk veel liever met een product van iemand anders en kijk dan hoe ik dat het beste kan presenteren, fotograferen en verkopen. 

Voor velen is het opzetten van een winkel een grote droom, was dit ook een van jouw toekomstige dromen? Wat waren de tegenslagen die je hebt ervaren – als jonge carrière-vrouw – tijdens het opzetten van je eigen fysieke winkel? Het is een algemeen risico om een fysieke winkel te starten, wat is de grootste reden geweest toch hiervoor te kiezen. Heeft dit bijvoorbeeld te maken met de ervaringen van je klanten?
Ik heb altijd wel gefantaseerd over het hebben van een eigen winkel, maar dat kwam alleen met vlagen, daarbij had ik nog lang geen idee wat voor winkel het dan zou moeten zijn. Tijdens mijn opleiding heb ik er nooit over nagedacht, en zag ik mijzelf eerder als ZZP-er met een eigen ontwerp-studio. Na mijn afstuderen heb ik heel veel ideeën gehad welke kant ik op zou willen. Toen ik op een avond met het idee van dit winkel concept opkwam, was de keuze gemaakt en wist ik dat ik dit gewoon moest gaan proberen. Natuurlijk was ik me bewust dat er een kans zou bestaan dat het niet zou gaan lukken, maar liever falen dan het nooit hebben geprobeerd. Dit was dan ook de grootste reden om een fysieke winkel te openen. Als je relativeert, besef je ook hoe weinig je uiteindelijk te verliezen hebt. Echte tegenslagen heb ik niet gehad tijdens het opstarten, behalve dat het emotioneel best wel heftig kan zijn. Het openen van een winkel is gewoonweg heel spannend, maar alles wat daarna gebeurd is eigelijk alleen nog maar spannender, en daar zit ik nu midden in. Je hebt verwachtingen en fantaseert over hoe het zal zijn en soms kan de werkelijkheid dan best wel eens anders verlopen, maar dat hoort erbij. Zolang je maar weet waarom je het avontuur bent aangegaan, dat is het allemaal waard.

Fortheloveof Store
Rochussenstraat 3c
3015 EA Rotterdam