Verliefd opvuurvliegjes

10 October 2016,

Of het nou om een campagne met een oudere dame of een gek oorbelletje gaat: sieradenmerk IVY & LIV wil koste wat het kost onderscheiden. Wanneer bekend modeland met je wegloopt en uitbreiding naar Londen een feit is lijkt dat toch aardig gelukt, maar eigenaresse Fleur Osterholt (30) blijft liever bescheiden: “God nee, ik ben allesbehalve starstruck.”

Verborgen achter Café Lennep schuilt het kantoor van IVY & LIV, dat bijna net zo minimalistisch lijkt als het sieradenmerk zelf – in de spierwitte ruimte hangt her en der een campagnebeeld of urgent mailtje, maar verder ademt de ruimte vooral rust. In een hoek liggen de items van de nieuwe collectie kundig uitgestald, op een tafel liggen mode- en conceptmagazines. In Fleur’ oren hangen gouden ringen, uiteraard van eigen hand (“Ik draag niks anders”), en om haar benen bungelt een kleurrijke bloemenpalazzo. De gaatjes in haar oren (drie rechts, drie links) verraden al een hoop: sieraden staan niet alleen voor werk, maar ook voor liefde.

Die liefde was er al tijden, maar werd eerst niet per se gezien als potentiele baan – Fleur studeerde museologie, en was tijdens haar afstuderen bezig met bedrijfscollecties. Allemaal razend interessant (‘nog steeds!’) tot de crisis kwam, de markt instortte, en er als een gek bezuinigd werd op kunst en cultuur. En ja, “moet ik me daar dan echt tussen gaan wurmen, of gewoon iets anders gaan doen?”. Het laatste is gebleken, want in 2012 werden samen met vriendin Isabella Machiné de eerste ideeën voor IVY & LIV op papier gezet.
De gedachte: een merk creëren wat zich in het tussensegment bevindt, precies tussen de goedkope poeha en high end jewellery. De kwaliteit van een juwelier aanbieden was het streven, maar dan vriendelijker geprijsd en een tikkie moderner. In 2013 was de eerste Fireflies collectie daar, waar Fleur nog steeds sprankelend over spreekt. “Dat ene oorbelletje zal altijd in mijn hoofd blijven. We zijn ermee bekend geworden en verkopen ze nog steeds. Ze zijn zowel stoer als klassiek, gek als minimalistisch. Ik draag ze, maar mijn moeder ook. Het is echt een all-time favoriet van me.”

Ivy & Liv

Mocht je denken: die keuze voor sieraden, kwam die uit de lucht gevallen? Het antwoord is dan neen, want Fleur werkte eerst zo’n negen jaar (!) bij sieradenwinkel Beadies. “Werken bij Beadies was natuurlijk iets heel anders, maar ik vond het echt fantastisch. Mijn creativiteit en kennis van de sieradenmarkt zijn daar absoluut gegroeid. In die tijd droeg ik totaal andere sieraden dan nu, de leus was toen echt ‘groot, groter, grootst’. Ik liep met énorme kralen rond destijds. Ik denk trouwens wel dat zulk soort sieraden weer terug gaan komen – het woord trend vind ik een rotwoord, maar laten we zeggen: ik gok dat je ze over een tijdje weer ziet.”

Eind 2014 stopte partner Isabella met IVY & LIV en is Fleur in haar uppie doorgegaan. Ze vertelt dat die periode ‘best pittig’ was: “Opeens heb je een bedrijf in je eentje. Tuurlijk dacht ik toen even: wil ik nog wel doorgaan? Stoppen zat er uiteindelijk toch niet in, het bedrijf was en is als een kind voor me. En ja, met een kind ben je nou eenmaal 24/7 bezig, zoiets laat je niet los. Ik heb keihard gewerkt om te kijken wat mijn koers was, hoe ik het wilde gaan doen. Eind vorig jaar is er gelukkig veel rust teruggekeerd in de tent en hebben we een nieuwe collectie gelanceerd. Geen twee collecties per jaar meer zoals we voorheen deden, die deadlinestress was af en toe niet te doen. Al betekent dat natuurlijk niet dat ik relaxed in mijn kantoor kan liggen, die druk om te presteren is er nog steeds.”

 

De gaatjes in haar oren verraden al een hoop: sieraden staan niet alleen voor werk, maar ook voor liefde.

Die koers bleek uiteindelijk een originele te zijn: zo was het model van de laatste campagne een oudere dame. Fleur haalde inspiratie uit de beelden van Céline en was toen direct verkocht: “We wilden met de foto’s laten zien dat ons merk voor iedereen is. We focussen ons over het algemeen op de 35+ vrouw, maar dat betekent natuurlijk niet dat de rest uitgesloten moet worden. We zijn niet het goedkoopste merk, en ik begrijp dat je als 20-jarige nog niet per se gaat investeren in een sieraad voor de langere termijn. De reacties op de campagne waren trouwens vanuit alle hoeken positief – ik was in het begin uiteraard wel een beetje gespannen (‘straks denken mensen: wat een oudewijvenmerk’) maar ons model was zó mooi dat ik uiteindelijk totaal niet verrast was door de reacties.”
png-leeg
Fleur draagt altijd haar eigen sieraden, omdat het ‘ergens wat gek voelt om iets anders te dragen’. “Maar Marni vind ik héél tof. Als ik naar hun spullen kijk, denk ik: jullie snappen het. Terwijl de sieraden compleet anders zijn dan de collecties van IVY & LIV, het zijn echt huge items. Maar ze blijven altijd bij zichzelf en laten zich niet beïnvloeden door, daar heb je ‘m weer, trends. Dat vind ik het allerbelangrijkste.” Thuis ligt wel de trouwring van haar oma als waardevol sieraad. “Die is heel mooi en klassiek. Ik durf hem alleen niet te dragen, ik ben als de dood dat ik ‘m kwijt raak. Ik heb ook nog een camee uit Italië die ze van mijn opa heeft gekregen. Maar dat gaat vooral om emotionele waarde.”
png-leeg
Inmiddels lopen BN’ers als Rens Kroes en Thekla Reuten in haar sieraden. “Ja, ik vind dat alleen maar cool. Het zijn onafhankelijke vrouwen die hun eigen carrière hebben. Maar ik ben helemaal niet starstruck, het hóeft zeg maar niet. Ik denk ook niet dat zo’n vorm van publiciteit werkt voor IVY & LIV. Maar wanneer vrouwen die ik sowieso tof vindt opeens met de fireflies lopen ben ik alleen maar blij.”
png-leeg
Hoe Fleur de toekomst voorstelt? “Ik hoop steeds verder te kunnen uitbreiden naar het buitenland. We zijn nu veel met Londen bezig, de volgende stap is Scandinavië. En oh, we hebben ook nog een retailer in Tokio. Gisteren las ik nog een interview in het vliegtuig, waarin een meisje zei dat het hoogtepunt altijd in de toekomst ligt. Het beste is nog niet geweest, weet je wel? Ik vond dat een mooie uitspraak. Dingen kunnen altijd beter en leuker. Maar voor nu ben ik al ontzettend tevreden.”

De nieuwe collectie is nu te bekijken op www.ivyandliv.com