Lakkenvoor het leven

10 September 2016,

Ze fröbelde urenlang aan de nagels van Lara Stone en besloot in een split second dat ze die van Gigi Hadid ook wel wilde doen – Jessica Scholten is pas 23, maar nu al de vrouw achter een waslijst aan beroemde nagels. “Ik heb een opleiding aan de universiteit afgerond, maar wat ik nu doe heeft me altijd al gefascineerd.”

Eén van haar nagels heeft een rood-paars-blauw printje, de rest is keurig naturel. “Ha, ik heb inderdaad net mijn nagels eraf gehaald. Ze waren oranje voor Koningsdag, maar dat kan vandaag natuurlijk niet meer.” Ze oogt stads met haar frisse blonde coupe, maar haar lichte accent verraadt dat ze van origine geen Amsterdamse is. De liefde voor nagels is gaan groeien in het oosten, waar ze af en toe nog steeds haar klanten komt voorzien van mooie nagels. “Die klanten wachten nu tot ik er weer ben. Mocht ik ooit helemaal niet meer komen, moeten ze toch echt naar Amsterdam komen.”
png-leeg
Die klanten waar Jessica het over heeft hadden namelijk nooit verwacht dat ze zou doen wat ze nu doet – zij zelf ook niet. Afgelopen week kwam er nog een mevrouw vanuit Tilburg naar Amsterdam, omdat ze pérse wilde dat Jessica de nagels voor haar bruiloft zou doen. Eigenlijk was Mogeen (de kapsalon waar ze op en af werkt) al dicht, maar ze wilde de bruid in spé niet laten zitten. “Ja, dat had ik echt zielig gevonden.”png-leeg
FLAMINGO’S UIT HET OOST’N
Bekend of onbekend, ze staat hoe dan ook voor iedereen klaar. Onlangs zoefden er nog flamingo-nagels voor Anna Nooshin voorbij op Instagram. En de liefde voor nail art zat er al vroeg in: “Toen ik voor kerstgala mijn eerste setje acryl nagels kreeg van mijn moeder was ik voor altijd verkocht. Ik zat toentertijd op het vwo, maar wist al dat dit écht mijn ding was. Toen ik naast mijn studie communicatiewetenschappen aan de universiteit een make-up opleiding ging doen, kwam ik er ook nog eens achter dat niemand in Nederland nagels deed in de modewereld. Het was vaak de taak van de assistent en het werd ook niet als leuk beschouwd. Op een bepaald moment zei ik: “Laat mij het maar doen.” Binnen de kortste keren stond Jessica bekend als ‘degene die graag de nagels wilde doen’.

TETE-A-TETE MET LARA
Voor haar werk doet ze allerlei uiteenlopende dingen, van lakken bij New York fashion week tot shooten in Terschelling voor W Magazine. “Bij fashion weeks weet je zelden wat je te wachten staat: soms moeten de nagels ‘gewoon’ rood gelakt worden en soms moet ieder model een apart design krijgen. Daar knutsel ik dan tot diep in de nacht aan, en de volgende ochtend sta ik om zes uur weer paraat om naar de eerste show te gaan.”png-leeg
En het andere moment zit je opeens met Lara Stone op een hotelkamer. “De nagels van Lara doen vond ik héél cool, maar dat komt voornamelijk omdat ik haar echt te tof vind. Voor mij is iedereen hetzelfde, bekend of niet bekend, alhoewel ik in het geval van Gigi wel even twijfelde voordat ik op haar nagels afging. Bij die show moesten alle nagels rood gelakt worden, en het was een kwestie van gelakte modellen afvinken. Ik was niet de enige die het toen deed, maar ik zag dat Gigi nog niet gedaan was. Eerst twijfelde ik: ze werd natuurlijk aan alle kanten klaargemaakt voor de show, dus ik was bang dat het door al die bewegingen onmogelijk zou zijn om strak te lakken. Toen dacht ik: als je het nu niet doet, doet iemand anders Gigi. Dat wil je niet laten gebeuren…”

Toen ik voor kerstgala mijn eerste setje acryl nagels kreeg van mijn moeder was ik voor altijd verkocht. Ik zat toentertijd op het vwo, maar wist al dat dit écht mijn ding was.

Uit het portfolio van Jessica, voor Marie Claire 2015.

TO GLITTER OR NOT TO GLITTER
Het huidige imago van een nagelstyliste is niet best: voor veel mensen overheerst nog het idee van ordinair met veel glitters en tierelantijn. “Ik denk bij glitters, lang of stenen, wel snel aan fout. Maar op de een of andere manier kunnen glitters ook wel weer cool zijn, snap je? Het is echt een hele dunne grens. Vaak is het de combinatie van de persoon mét de flink opgedofte nagel. Al wil ik wel heel graag het imago van de nailart veranderen. Ik denk dat het inmiddels redelijk de goede kant op gaat: ook veel modemensen zijn tegenwoordig veel bezig met hun nagels, terwijl het een aantal jaren geleden vooral voor de aanhangers van Roy Donders was. Ik zie het als het verschil tussen een goedkope kapper of een goede/luxe salon – in de betere salon gebruiken ze fijnere producten en betere technieken, waardoor je beter resultaat krijgt.”

png-leegLAKKEN ALS EEN PRO
Waar menig vrouw snel trillende handjes krijgt tijdens het opbrengen van een lakje is dat voor Jessica geen punt meer: “Nee, voor mij is lakken inmiddels niet meer moeilijk. Het is vooral een kwestie van geduld en bepaalde trucjes toepassen. Ondersteun jezelf bijvoorbeeld altijd goed door je hand op tafel neer te leggen. Je nagel preppen is ook een belangrijke, én vergeet de buitenkant van je nagel niet!” Of de nagelstyliste bepaalde dingen echt niet vindt kunnen? “Nou, ik krijg de rillingen van te dikke acryl nagels. Dat vind ik zó lelijk.”

De laatste ontwikkelingen in het leven van de drukbezette styliste? “Het is nog niet honderd procent zeker, maar ik ben stiekem bezig met het openen van een eigen salon. Het is heel erg klein, maar ik kan niet wachten tot ik mijn eigen plekje heb. Goed dat je het vraagt trouwens: ik ga er zo maar weer eens achteraan bellen.”

Meer info: jessicascholten.nl / Volg Jessica op Instagram

Back to
Back to