Dinerendoor een roze bril

4 March 2017,

Als je door Elizabeth Street loopt in Little Italy zal één ding je niet ontgaan, dat is de enorme babyroze gevel die sinds kort de straat opfleurt. Het uithangbord met een neon roze smiley kondigt dit restaurant al in de verte aan: Pietro Nolita serveert gezond Italiaans eten maar dat alles door een roze bril. “Echte mannen dragen roze, toch?” zegt trotse eigenaar Pietro Quiglia, terwijl hij de deur opent gekleed in een roze pullover.

Rick James met ‘Super Freak’ luidt door de speakers, ik hoor de chefkok meezingen vanuit de keuken terwijl de geur van verse pasta mijn neusgaten binnendringt. Één stap in dit roze paradijs en je waant je in een ‘niet-zo-typische’ diner, want de Italiaanse gastvrijheid overheerst. “Je zou hier morgen moeten komen eten, dan laat ik je wat dingen proeven!” zegt Quiglia enthousiast. png-leeg
De keuze om zijn restaurant roze in te richten kwam niet zomaar uit de lucht vallen. Quiglia groeide op in Milaan, wat zijn keuze voor de Italiaanse keuken vanzelfsprekend maakte, maar ook zijn voorliefde voor roze. Want als klein jongetje was hij altijd erg gefascineerd door de roze gekleurde huizen aan de Italiaanse Riviera, die hij regelmatig zag wanneer hij zijn oma bezocht. De rust die deze kleur hem bracht tijdens zijn jeugd wilde hij graag doorzetten in Pietro Nolita. “Wat is er mooier dan een restaurant waar je geweldig Italiaans kunt eten en waar je je ook nog eens thuis voelt?”. Ook het moderne design van Memphis Group gaf hem meer inspiratie voor de inrichting. Tijdens de verbouwing zocht hij dan ook steeds naar roze interieurstukken, “Mijn creativiteit ging steeds verder de vrije loop, het werd een uitdaging om alles in het roze te vinden. Ik wilde het de uitstraling geven van een Amerikaanse diner alleen dan met Italiaanse gezelligheid. Uiteindelijk kozen we voor custom made items ontworpen door Jeanette Dalrot die Pietro Nolita hebben gemaakt tot wat het nu is”. 

Quiglia is dan ook verbaast dat er niet eerder iemand in New York op het idee is gekomen om een restaurant compleet roze te maken. Alleen toen de eerste artikelen werden geschreven bleek al snel dat mensen Pietro Nolita zagen als de nieuwste hotspot tijdens Fashion Week en dat het niet meer draaide om het fantastische eten. “Dit was totaal niet de bedoeling, daarom hebben we er bewust voor gekozen om tijdens Fashion Week gesloten te blijven. Maar ik wilde toch iets met de media aandacht doen”, en dus bedrukte Quiglia in zijn woonkamer een paar roze shirts met de tekst “Pink As Fuck”. Dit werd zo goed opgepakt door verschillende bloggers dat hij inmiddels ook zijn eigen merchandise is begonnen.png-leeg
Het idee om merchandise te gaan verkopen komt bij Quiglia’s voorliefde voor mode vandaan. Want tijdens een wekelijks vrijdagavond diner, bij zijn stage bij modehuis Dolce and Gabanna, ontmoette hij zijn huidige zakenpartner Mina Soliman. Over horeca werd pas een jaar later gepraat. Maar toen goede vriend, restaurant eigenaar en designer Serge hem vertelde dat er een pand leeg stond, liet hij zich dit geen twee keer zeggen. “Het was vrij snel duidelijk dat Mina mijn partner zou worden. Great minds think alike, het is fijn om iemand blind te kunnen vertrouwen”. Over de inrichting waren ze het ook vrij snel eens, “ik zei: fuck it, let’s make it pink!”. Meer woorden waren er niet nodig om nu al een van de meest vernieuwende restaurants in Manhattan te zijn, want dat het zo’n achtbaan rit zou worden had hij niet verwacht. Toch staat voor Quiglia het eten altijd op de eerste plaats.

Met de healthy trend die zich tegenwoordig door New York verspreidt wilde ik Italiaans eten ook gangbaarder maken, maar de volle smaken behouden.

Waar de meeste mensen het zouden verwachten, serveert Pietro Nolita weinig roze gerechten. “Grappig dat je het vraagt, we hebben wel een pastagerecht die roze is uitgepakt door het mengen van tomatensaus en ricotta”. Ook hun signature cocktail de ‘Nolitarita’ wordt door de ingrediënten combinatie met tequila en hibiscus goed opgenomen in het roze interieur. Geïnspireerd door de kookkunsten van zijn moeder, serveert Quiglia de lichtere versies van de lekkerste Italiaanse gerechten. Dit allemaal met verse producten die elke ochtend geleverd worden. Zo serveert hij bijvoorbeeld pasta alla carbonara met een beetje roomboter en geen room of branzino met roze peperkorrels en citroenschil. “Met de healthy trend die zich tegenwoordig door New York verspreidt wilde ik Italiaans eten ook gangbaarder maken, maar de volle smaken behouden”. En bevestiging dat dit gelukt is kreeg Quiglia. Begin oktober kwam zijn moeder op visite om te helpen in de keuken, “na twee dagen zat ze zelf in het restaurant inplaats van in de keuken, ze werd verliefd op de gerechten van onze chefkok”. png-leeg
Wie dan ook waarde hecht aan een gezonde maaltijd en gek is op puur Italiaans eten, moet hier zeker een hapje komen eten. Een prettige omgeving en fantastische producten maken Pietro Nolita tot een nieuwe Italiaanse klassieker in de horeca van New York. “Vanaf januari serveren we ook lunch!” roept Quiglia mij nog na. Ik kom in ieder geval zeker weten terug.