Vijf vragen aan Charlotte vanCharlotte Wooning Sieraden

4 April 2017,

Charlotte Wooning studeerde mode aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam en is sinds 2005 ontwerpster van het gelijknamige sieradenlabel Charlotte Wooning. Haar werk is elegant en modern en benadrukt de schoonheid van het vrouwelijk lichaam. Charlotte maakt haar juwelen van edelmetalen zoals goud, zilver en goldplated zilver en edelstenen.

Wat heeft je geïnspireerd om in 2005 je eigen label te beginnen?
Voordat ik met mijn eigen sieradenlijn begon, werkte ik in de mode- en accessoiresbranche. Ik begon toen met het ontwerpen van één sieradencollectie, maar ik had zo veel meer ideeën. Deze collectie presenteerde ik op een beurs en het werd zo goed ontvangen dat ik dacht; ik ga het gewoon proberen. Ik heb mijzelf vijf jaar gegeven om te kijken of ik er een echt merk van kon maken dat levensvatbaar was. Al die tijd had ik nog een baan on the side. Na vijf jaar liep mijn bedrijf al goed, maar pas na acht jaar besloot ik om mij fulltime op mijn eigen sieradenmerk te richten.

Heb je een bepaalde vrouw in gedachten wanneer je aan het ontwerpen bent?
Eigenlijk begin ik altijd bij mijzelf. Vanuit daar ga ik dan verder kijken met andere vrouwen in mijn hoofd. In elke nieuwe collectie probeer ik altijd een paar producten te ontwerpen met een romantische insteek en een aantal producten strakker qua stijl. Ook wil ik dat de collectie aansluit bij sieraden uit eerdere collecties, zodat deze ook samen te dragen zijn.
Het ontwerpen doe ik dus niet alleen vanuit de ‘vrouw’ maar ook vanuit het product. Het begint altijd als een intuïtief proces, welke langzaam vorm krijgt en dan wordt bijgestuurd richting verschillende identiteiten. 

Hoe ziet het proces van het ontwikkelen van een nieuwe collectie er ongeveer uit?
Het schetsen doe ik niet op papier, maar direct in het zilver. Ik moet het echt in mijn handen hebben om te kijken hoe groot of hoe lang iets bijvoorbeeld moet zijn. Ook zie ik de items graag direct op een lichaam; daarom draag ik de ‘proefsieraden’ altijd eerst zelf, ook om comfort te testen zoals bijvoorbeeld het gewicht van oorbellen. Een paspop gebruik ik om te kijken hoe kettingen vallen; zwaartekracht doet soms hele gekke dingen met sieraden.
Meestal maak ik een aantal opties in een grove schets. Vervolgens leg ik alles bij elkaar om te zien of er een collectie wordt gevormd. Dan besluit ik met welke items ik verder wil gaan. Als de grote lijnen staan, bespreek ik dit ook altijd met anderen. Deze reacties neem ik mee wanneer ik de ‘echte’ ontwerpen ga maken. In dit proces vallen soms hele leuke ideeën af, maar deze bewaar ik dan en komen soms weer tevoorschijn bij een nieuwe collectie. Killing your darlings is soms wel erg moeilijk; gelukkig kunnen mijn collega’s mij dan vaak overtuigen om de juiste beslissing te nemen. 

Wat wil je uitdragen met het merk en de sieraden op zichzelf?
Ik benadruk graag de innerlijke schoonheid van de drager, ook wil ik dat de drager er zelf heel blij van wordt. Mijn sieraden zijn fijntjes, delicaat en vallen niet erg op. Ik probeer vaak te zoeken naar universele vormen die veel vrouwen aan spreken; ik maak dan ook sieraden die meerdere seizoenen interessant en mooi blijven in hun subtiliteit. 

Heb je nog toekomstdromen voor het merk Charlotte Wooning?
Een grote wens is nog om mijn sieraden in een warenhuis te verkopen, zoals Au Bon Marche in Parijs. Daarnaast hoop ik dat we kunnen blijven doorgroeien zoals we nu doen, met een fijn team van mensen om mij heen. Mijn dromen zijn dus niet heel groot, maar borduren vooral voort op zoals het nu gaat! 

www.charlottewooning.com