Van badpak tot botanieLa Perla vertaalt Hollandsch glorie

8 February 2017,

Al jaren wordt liefde voor het modevak geassocieerd met ijdelheid en een oppervlakkige obsessie voor labels. En dat terwijl kunst wordt geprezen om zijn verschillende betekenislagen en historisch weerspiegelend karakter. Toch is de scheidslijn tussen mode en kunst verrassend dun. Grote modehuizen laten zich meermaals inspireren door kunstenaars passend bij verschillende kunststromingen. Dat maakt hun collecties vaak kleine kunstwerkjes op zich. Inclusief diepere betekenislaag!

La Perla is sinds de oprichting van het merk door getalenteerd korsettenmaakster Ada Masotti in 1954, één van de meest toonaangevende modehuizen op het gebied van lingerie en badmode. Het merk wil sinds kort haar ambachtelijk erfgoed naar een hoger niveau tillen en toont daarom aanstaande donderdag (9 februari) haar tweede Prêt-à-Porter collectie tijdens New York Fashion Week. Julia Haart, creatief directeur van het merk, heeft tijdens het ontwerpen van de komende herfst/winter stukken eens goed gekeken naar de interpretatie van schoonheid gecombineerd met het motief van Britse tuinen zoals die in de loop van de geschiedenis door schilders werd vastgelegd.
png-leeg
Schilders uit de renaissance, impressionisten, popartkunstenaars en postmoderne rebellen, allen richtten zij zich tot de tuinmotieven als consistente inspiratiebron van schoonheid in hun wereld. La Perla heeft zich het meest laten inspireren door de barokke en prerafaëlitische schilders Rachel Ruysch en Lourens Alma-Tadema. Beide kunstenaars voelden zich aangetrokken tot de schoonheid van de botanie en zijn beroemd om hun symbolisch krachtige vertolking ervan. Daarnaast zijn deze inspiratiebronnen van het Italiaanse merk ook een fijne boost voor onze nationale trots. Zowel Ruysch als Alma-Tadema zijn namelijk van Nederlandse komaf.
png-leeg

png-leegpng-leegpng-leegpng-leegpng-leegpng-leegpng-leegKort lesje geschiedenis: Rachel Ruysch was een kunstenares in de periode van 1664 tot 1750 en wordt geroemd voor haar uitzonderlijk mooie bloemstillevens. Hoewel ze leefde tijdens de Nederlandse Gouden Eeuw, liet zij zich qua penseelstreken vooral meeslepen door de stijl van de Vlaamse barok. Haar liefde voor bloemen en planten is simpel te verklaren. Dat is haar door haar vader -die het vak anatomist en botanist beoefende- met de paplepel ingegoten. Lourens Alma-Tadema werd geboren in het Friese dorp Donrijp waarna hij, na zijn studie in Leeuwarden vertrekt naar België. Een aantal jaren later neemt de kunstenaar de Britse nationaliteit aan en beëindigt hij zijn carrière onder de naam Sir Lawrence Alma-Tadema. Tadema wordt bewonderd voor zijn afbeeldingen van het Victoriaanse tijdperk. Één van zijn bekendste schilderijen is dan ook ‘De rozen van Heliogabalus’ die hij in 1888 afrondde.

Daarnaast zijn deze inspiratiebronnen van het Italiaanse merk ook een fijne boost voor onze nationale trots. Zowel Ruysch als Alma-Tadema zijn namelijk van Nederlandse komaf.

Links: ‘De Rozen van Heliogabalus’ Lourens Alma-Tadema. Rechts: Rachel Ruysch – Bron Rijksmuseum.png-leegDe interpretatie van La Perla is gemakkelijk te herleiden naar de twee bovengenoemde namen aangezien er veelvuldig gebruik wordt gemaakt van vergelijkbare bloemmotieven. Zo kan je bij de eerste schets van het merk de invloeden van de kunstenaars al terugzien in de vorm van trossen rozen geborduurd op de revers van blazers en in details van pailletten. Nog heel even geduld en dan kunnen we met eigen ogen aanschouwen hoe La Perla ons gaat verrassen met een splinternieuwe wintercollectie incluis een vleugje eeuwenoude schilderkunst. png-leegBenieuwd? Zet je wekker op 9 februari 2017 om 02.00 ’s nachts en volg de presentatie van La Perla Herfst/Winter 2017/2018 live via www.laperla.com


png-leegpng-leegLize Noordhuis
Met een speciale voorliefde voor storytelling heeft Lize een fascinatie voor alles waar een goed verhaal aan verbonden zit of verbonden kán worden. Met een brein dat bijna alles interessant vindt, loopt het ‘kennis emmertje’ soms over van inspiratie. Die inspiratie zet zij dan ook graag om in woorden op (digitaal) papier. Vanuit kritisch, analytisch en humoristisch oogpunt hoopt ze de wereld een beetje mooier te maken en beter te begrijpen.