Met naald englinsterende draad

16 January 2017,

Modeontwerpster Saskia van Drimmelen en regisseur Margreet Sweerts zijn niet vies van wat gaten en scheuren. Met hun Golden Joineries hebben ze al honderden kledingstukken gerepareerd en nieuw, glinsterend leven ingeblazen. Als kers op de gouden taart is er nu een bordspel waarmee iedereen zelf aan de slag kan gaan. “We hopen dat het een modemerk wordt en dat de straten zich vullen met kledingstukken met gouden littekens.”

png-leegMargreet Sweerts en Saskia van Drimmelen zitten in de kantine van een creatieve werkplaats aan de Nieuwpoortkade in Amsterdam. Saskia schenkt nog wat thee in terwijl Margreet op haar schoot een witte broek voorziet van kleine gouden stiksels. “Een paar jaar geleden kwam de oude Japanse handwerktechniek Kintsugi, waar gebroken aardewerk wordt gerepareerd met goud, op ons pad”, vertelt Van Drimmelen. “We vonden het principe dat kapot niet per se einde verhaal hoeft te betekenen prachtig. We begonnen met onze dochters en vrienden kleding te repareren met gouddraad, zo zijn de eerste Golden Joineries, de letterlijke vertaling van Kintsugi, ontstaan.”

png-leegTOEGEVOEGDE WAARDE
Tijdens de Joineries ga je aan de slag gaat met gekoesterde kledingstukken van jezelf én anderen. De workshops staan in het teken van verbinding en samen worden de stukken ‘geheeld’ met gouddraad en gouden lapjes stof. Sweerts: “Tijdens de Joineries zoomen we in op wat het kledingstuk voor je betekent. Op dat moment ben je ook even niet wie je bent of wat je doet. Het gaat om de waarde die een kledingstuk heeft. De kleur goud staat voor het toevoegen van die waarde. Golden Joinery maakt een kledingstuk uniek, ookal is het massaal geproduceerd. De bedoeling is dat je thuis het gemaakte kledingstuk upload, zo wordt er online een collectie zichtbaar van gouden littekens, als een nieuw modemerk.” Past, boem aan de slag met naald en draad is voor iemand met twee linkerhanden misschien een beetje intimiderend. “Daarom word je tijdens de Joineries, en door de stappen in het spel, langzaam naar het naaien geleid: uit je hoofd naar je handen. Toen we de Joineries met grotere groepen gingen doen hebben we de scenario’s ontwikkeld en daar is het Golden Joinery-spel uit voortgekomen”, zegt Sweerts.png-leeg

Iedereen heeft het over duurzaamheid, maar we vinden het belangrijk dat je niet alleen ‘goed’ bezig bent maar dat het ook mooi is en léuk is om te doen.

MENSENHANDEN
Het duo heeft met het door hun in 2006 opgerichte modecollectief Painted Series al een zee aan ervaring op het gebied van duurzame mode onder de riem. Met Golden Joinery proberen ze dit verder uit te bouwen. “Het gaat mij aan het hart dat mode een wegwerpindustrie is geworden. Hoe goedkoop iets ook is, het is toch met mensenhanden gemaakt, er is toch iemand aan de andere kant van de wereld die achter die naaimachine zit. Maar het is moeilijk om daar van doordrongen te raken en je gedrag echt te veranderen. We hopen dat we daar, hoe klein dan ook, een beetje bij kunnen helpen. Iedereen heeft het over duurzaamheid, maar we vinden het belangrijk dat je niet alleen ‘goed’ bezig bent maar dat het ook mooi is en léuk is om te doen”, zegt Van Drimmelen. “En iets voor jezelf doen. Wanneer doe je dat nog met anderen? Het belangrijkste is dat het licht blijf, dat het geen technisch verhaal wordt maar speels is.” De basissteek is al voldoende om van een kledingstuk een kunstwerkje te maken. Onder de tafel is Sweerts al een tijdje bezig met de witte broek. “Zie je”, zegt ze terwijl ze vlug een paar kleine steekjes zet, “Het is zó makkelijk!”


png-leegDe garens en het drukwerk komen uit Zuid-Limburg en de lapjes stof vinden ze in winkels of op de markt. “We doen het allemaal zelf, er zit ook bijna geen marge op en we geven tien procent van de opbrengst aan de Clean Clothes campaign, daarom verkopen we het spel online”, zegt Van Drimmelen.
Sweerts tovert aan het eind van het gesprek de witte broek boven tafel. En, is het af? “Ik ga straks nog even verder, maar ik ben al een heel eind gekomen.” Op tafel glimt de eerst zo saaie witte broek je tegemoet, voorzien van een patroon van tientallen steekjes gouddraad. Het werkt aanstekelijk, je zou bijna hopen op een gat of een scheur als je het handwerk van Sweerts ziet. “De droom is dat het echt een modemerk wordt. Dat je op straat loopt en iets ziet glinsteren en denkt ‘O, dat is ook een Golden Joinery!’”

Meer weten en het Golden Joinery bordspel bestellen? Dit kan hier