Opzoek naar veranderingKimberley Jenneskens

20 February 2017,

Deze 20-jarige Parsons student presenteerde onlangs haar 3e collectie tijdens NYFW. Ze is zo’n beetje BFF’s met de Dsquared twins en komt uit het Zuid-Limburg. Hoe dan?! Juist. Daar was ik ook benieuwd naar en dus vroeg ik haar het hemd van het lijf. Een ding lijkt in ieder geval duidelijk: Jenneskens is een charismatische duizendpoot met ambitieuze wereldplannen.

HET BEGIN
Laten we bij het begin beginnen. Kimberley groeide op in Zuid-Limburg en verhuisde op haar 16e naar Amsterdam. Op de middelbare school vloog ze al eens naar New York en werd direct verliefd op de stad. De vibe, de mensen, de bijna voelbare American dream. Als tiener zat zij midden in haar creatieve zoektocht, maar een droom om modeontwerper te worden was er niet. Tijdens haar bezoek aan de Big Apple ontdekte ze Parsons (School of Design). Ze zag de kleurrijke studenten voor het schoolgebouw en wist; “Dit wil ik ook!” Op haar 18e ging ze terug, klaar om aan haar eigen succesverhaal te beginnen. Het plan om naar New York te vertrekken was snel gemaakt, maar de aanmeldingsprocedure voor Parsons is niet mis. Creative challenges, essay’s en aanbevelingsbrieven zijn allen onderdeel van het toetredingsproces. Kimberley heeft een jaar aan haar portfolio gewerkt en is tussen 5 en 6 VWO een maand naar New York gegaan om een summer course te volgen. Kort daarna leverde zij haar portfolio aan. Toen begon het lange wachten. Begin maart kwam het verlossende woord. Ze was aangenomen.

ALL THE RUMOURS ARE TRUE
Parsons bleef trouw aan haar roemruchte verhalen en vraagt veel, heel veel, van haar 1e jaars studenten. All nighters vormden geen uitzondering. Kimberley woonde dan wel in het bruisende New York, maar veel meer dan haar appartement en het klaslokaal zag ze niet. Fashionweek was dan ook een welkome afleiding. Go-getter als ze is heeft ze het voor elkaar gekregen om meetings in te plannen met belangrijke figuren uit de New Yorkse modescene. Zo kreeg J e n n e s k e n s een eerste voet aan de grond.Ondanks dat Parsons in een moordend tempo door denderde was het voor Kimberley nog niet genoeg. Er was zelfs een serieuze overweging om het 2e semester te stoppen. In het ‘echte leven’ begon J e n n e s k e n s, als merk en bedrijf, steeds meer vorm en bekendheid te krijgen. Waarom nog naar school gaan als het bedrijf waar je naartoe werkt eigenlijk al bestaat? “Ik had het door, dus ik wilde meer” vertelt Kimberley. Ze voelde zich gevangen tussen school en de realiteit en ziet niet hoe Parsons op dit moment kan bieden wat zij nodig heeft als ondernemer. Autodidacten vind je in iedere tak van sport, dus in hoeverre heb je die diploma echt nodig?

png-leeg

png-leeg

WORK-LIFE BALANCE
Haar ouders staan pal achter haar. Ze geven steun, maar trekken ook aan de handrem wanneer Kimberley dat zelf niet doet. Het vinden van de juiste balans blijft een uitdaging, maar gaat haar momenteel wel veel beter af. Ze ziet in dat ze haar tienertijd volledig heeft opgegeven voor haar droom en dat de snelheid waarmee ze leefde ongezond was. New York heeft nu eenmaal dat effect op mensen. Je bent hongerig en wilt meer. Daarbij zie je mensen om je heen precies hetzelfde doen. Je moet sterk in je schoenen staan om daar weerstand aan te bieden. De transitie van jonge student naar (jong) volwassen designer/ondernemer brengt rust en focus.

png-leeg
png-leeg

Ik wil niet opboksen tegen een Zara. Ik wil het anders doen.

DUURZAAM, SOCIAAL EN VERNIEUWEND
Duurzaamheid is voor Jenneskens een vanzelfsprekendheid. Ze ambieert daarmee niet om een vegan fashion label op te zetten, maar gaat wel bewust om met materiaalkeuze, restmateriaal en de omvang en frenquentie van haar collecties. Slow fashion is dan ook een beweging waar zij zich enthousiast bij aansluit. De ss/17 collectie, genaamd Dreamscape, laat wederom zien dat Jenneskens opzoek is naar verandering. Een nieuwe kijk op mode en ondernemen in de modewereld. Zo zijn er plannen voor een eigen fonds, een plek om binnen het merk talent te ontwikkelen, en wil ze van J e n n e s k e n s een commercieel sociaal bedrijf maken.

png-leeg
png-leeg

Selina Martin
Selina Martin is eigenaresse van Imago Styling & Personal Shopping service, ALTER. Daarbij is ze mede-oprichter van Waar Amsterdam Eet, werkzaam als online editor en moeder van twee kids. Via social te vinden en volgen via @selinamartin_.