iNDiViDUALS trektje de wijde wereld in

9 February 2017,

iNDiViDUALS is al jaren het paradepaardje van AMFI – het modemerk, gerund door studenten, levert niet voor niets topdesigners, managers en branders af. Dat maakt het proces daarmee niet makkelijker: voor elke nieuwe collectie wordt nog keihard gezwoegd. “We doen alles zelf: van locatie tot het uitnodigen van die ene bekende Instagrammer.” 

Het atelier van iNDiViDUALS zit in het gebouw van The Amsterdam Fashion Institute: door de grote ramen van de ruimte zie je de paspoppen al vanuit buiten staan. ‘Vandaag is de hectiek van de show nog goed terug te zien’, vertelt PR-manager Danique Grosjean meermaals. De A/W ’17 – ’18 show is net achter de rug, maar in elke hoek zijn inderdaad nog elementen van de collectie terug te vinden. Scharen en meetlinten liggen verspreid over de lange werktafels, foto’s van modellen hangen keurig op de muur en kledingrekken zijn royaal of gedeeltelijk gevuld.

Op 25 januari stond Loods 6 in het teken van de show waar maanden voorbereiding aan vooraf is gegaan. Modemerk iNDiViDUALS wordt jaarlijks gerund door een kundig geselecteerde groep van 25 derde- en vierdejaars studenten, waar onder andere designers en product- en brandmanagers tussen zitten. Danique vertelt dat het merk ‘best een dingetje is’ op AMFI: “Toen ik vier jaar geleden naar de open dag van de school ging en het iNDiViDUALS lokaal zag dacht ik meteen: wauw. Mocht ik toegelaten worden op deze school, zou ik ook ooit onderdeel van dat merk willen worden. Het is super goed voor je CV, maar heeft ook een groot ‘reality’ aspect. Je hebt te maken met modemanagment, branding en design. Voorheen werk je niet zo snel intensief met al die disciplines samen.”

Dat intensieve kan ook een valkuil zijn: “Je denkt op school al dat je professioneel bent, maar als je dan met de realiteit geconfronteerd wordt zie je een groot verschil. Wanneer je het afrond word je wel echt klaargestoomd om de wijde wereld in te gaan.”De studenten regelen alles zelf: van locatie tot doorpasmomenten. Eerder werd de show nog tijdens Fashion Week gehouden, nu mag er zelf een plek gekozen worden. Volgens Danique is dat ‘een stuk vrijer’; “Bij Fashion Week zit je natuurlijk aan bepaalde richtlijnen verbonden. Dat was nu helemaal niet zo. Voor deze collectie hebben we onszelf afgevraagd: wat betekent luxury nou écht voor iNDiViDUALS? We zijn eigenlijk een high-end luxury brand, waarbij duurzaamheid hoog in het vaandel staat. Tegenwoordig kun je een hoop stukken die high-end brands produceren bij wijze van spreken de volgende dag bij de ZARA kopen. Outfits zijn vaak een combinatie van duurdere en goedkopere stukken, er is ontzettend veel aanbod. Wat is luxe wanneer je alles al hebt? We hebben hiervoor gelinkt aan twee tijdsperiodes: de roaring 20’s en de grunge. Hierdoor zag je veel jazz en sequin, maar ook houthakkersblouses. “What are you doing at three at night?”, was ook een vraag die bij ons concept hoorde – dat was een metafoor voor de vrijheid die je rond dat tijdstip hebt. Je kan rusteloos in bed liggen, een feestje pakken, of een wandeling aan het maken zijn.”

Dat iNDiViDUALS voor sommige studenten als springplank kan dienen, laat het verhaal van SukHwan Cho Adriaanse maar al te goed zien. Na het afronden van de collectie liep hij stage bij Alexander Wang in New York, waarna hij al snel ‘booming’ werd. Hij woont nu in Spanje en is Menswear Designer bij Inditex, het bedrijf achter o.a. ZARA. Hij maakt hiervoor season lines en presenteert ze aan de creative director. SukHwan vertelt over zijn tijd bij iNDiViDUALS: “Voor mij was dat heel gaaf omdat je als student opeens de ‘echte wereld’ in gaat. De realiteit is daarna wel wéér anders hoor, maar je neemt een hoop mee naar je uiteindelijke baan. Ik heb bijvoorbeeld geleerd om te presenteren voor een groep, waardoor ik een stuk zelfverzekerder ben geworden. Maar je leert ook onwijs goed samenwerken, waardoor ik vandaag de dag niet als haantje de voorste mijn mening wil verkondigen. Je hebt in die zin een stapje voor op andere stagiairs. Vertrouwen op anderen gaat een stuk beter.”Eén van de spannendste dingen van het maken van zo’n collectie? “De dag van de show”, vertelt Danique. “Na zes maanden samenwerken komt alles samen en uit zich tot een enorm spektakel. Een van de mooiste en beste leermomenten tot nu toe.” Beeldcredits: iNDiViDUALS