Duurzame modematchViktor&Rolf’s recyclede collectie voor Zalando

31 January 2018,

Iconisch designerduo Viktor&Rolf slaat een nieuwe weg in. De ontwerpers, die dit jaar hun 25ste jubileum vieren en bekend staan om hun vooruitziende blik en conceptuele ideeën, creëerden samen met online modeplatform Zalando een duurzame capsulecollectie die is gemaakt van gerecyclede kleding.

Voor de collectie doken Viktor & Rolf het magazijn van Zalando in en speurden door de rekken met niet verkochte kleding van voorgaande seizoenen, op zoek naar de mooiste overgebleven stofjes, printjes en patronen. Van de buit ontwierpen ze geheel nieuwe stukken en gaven de kleding zo een tweede leven. Het resultaat is een 17-delige capsulecollectie die passend RE:CYCLE werd gedoopt.
De samenwerking komt niet helemaal uit de lucht vallen. Het modehuis experimenteert met de couturecollecties al een paar seizoen op verschillende manieren met recyclen en hebben in hun werk een focus gelegd op duurzaamheid. “Haute couture is voor ons altijd al een laboratorium geweest om te experimenteren,” aldus Viktor en Rolf. “Met onze eerdere haute-couturecollecties hebben we creatieve recyclemethoden verkend: nieuwe, artistieke manieren om elementen uit het verleden te hergebruiken en iets nieuws te creëren. We hebben bijvoorbeeld stoffen uit ons eigen archief van 20 jaar verwerkt tot nieuwe materialen, en delen van bestaande cocktail- en avondkleding uit de 20e eeuw gebruikt om nieuwe, onverwachte vormen te creëren.” Ook Zalando heeft het thema duurzaamheid op de to do list staan en verbreedde de afgelopen tijd hun aanbod van sustainable merken. Daarnaast ontpopt de modegigant zich tot een speler met serieuze fashion cred door de overname van modebeurs Bread & Butter en door samenwerkingen aan te gaan met fameuze modehuizen. Op dat steeds langer wordende lijstje staan namen als Marni en Vivienne Westwood en nu dus ook het gevierde Neerlandse designerduo.

Zo’n beetje alle grote modemerken experimenteren de laatste jaren met het thema duurzaamheid. Maar waar het resultaat soms ietwat suf of sober is, vind je in deze collectie geen monochroom gekleurde items of minimalistische ontwerpen. De stukken zijn luchtig en frivool en het typische avant-gardistische Viktor&Rolf sausje druipt er van af. De zo herkenbare signatuur van het duo zie je terug in het romantische roze en rode kleurgebruik en oversized strikken, en er wordt rijkelijk gebruik gemaakt van tule, patchwork en applicaties. De collectie kenmerkt zich door vrolijke, speelse vormen: cirkels, stroken en ruiten voeren de boventoon.

Omdat de collectie is gemaakt van overgebleven items is geen één stuk hetzelfde en alle items zijn met de hand vervaardigd. Daarbij is de collectie niet alleen goed voor de planeet maar ook nog eens fijn voor de portemonnee. Want waar je normaliter een bedrag met een boel nullen moet neertellen voor een kledingstuk van de hand van het duo, is de RE:CYCLE collectie bescheiden geprijsd. En dat was precies de bedoeling van het tweetal: “Met onze samenwerking met Zalando zijn we verheugd om deze geest van duurzame mode op een gedurfde en toegankelijke manier voort te zetten door vergeten stukken weer nieuw leven in te blazen.”

Viktor&RolfxZalando RE:CYCLE is vanaf 1 februari exclusief online te koop bij Zalando in gelimiteerde oplage. Prijzen variëren van 50 tot 250 euro. De collectie wordt die dag ook eenmalig ten toon gesteld voor het publiek in Hotel Droog in Amsterdam.