Als het verhaalmaar klopt

6 April 2017,

Weinig Nederlandse labels maakten furore zoals Anecdote dat doet en deed – eigenaresse Jetteke van Beuningen verovert met haar minimalistische designs al een aantal jaar de wereld, van Tokyo tot Londen. Reden genoeg om haar eens het spierwitte hemd van ’t lijf te vragen.

Vertel eens: waar is je liefde voor mode begonnen?
“Nou, die liefde heeft er eigenlijk altijd al ingezeten: zo zat mijn moeder vaak achter de naaimachine. Mede door haar ben ik op een gegeven moment zelf dingen zoals kleden gaan maken. Uiteindelijk bleef die ontwikkeling maar doorgaan en koos ik ervoor om Fashion Management aan AMFI te studeren. Ergens dacht ik: wil ik me niet volledig op de mode gaan storten? Maar het managementgedeelte leek me té interessant. Ik had daarnaast op jonge leeftijd al sterk het gevoel dat ik iets voor mezelf wilde beginnen.”

En, dat is gelukt, gok ik?
“Ha, ja. Ik heb eerst wel voor een ander bedrijf gewerkt, maar produceerde na anderhalf jaar eigenlijk al mijn eerste eigen collectie. Zodoende ging ik er steeds dieper inzitten, mooiere foto’s maken en de collecties elk seizoen stapje voor stapje vergroten.”

Maar: ben je dan meer een ondernemer of modeontwerper?
“Ik denk heel erg van beide. Ik zie mezelf niet als een modeontwerper die high fashion creëert en creaties aflevert die nog nooit eerder verschenen zijn. Ik kan eerder goed aanvoelen waar de klanten behoefte aan hebben. Toen ik met Anecdote begon was ik er heilig van overtuigd –en nog steeds- dat het verhaal moest kloppen. Het moest niet alleen een merk worden, maar ook een hele belevenis eromheen. De collecties zouden ergens moeten vertellen waar ik op dat moment mee bezig was, waardoor we in het begin in elk kledingstuk een kleine anekdote plaatsten. Dat verklaart natuurlijk ook de naam van mijn label! We willen dat verhaal echter blijven vertellen: daarom hebben we de website flink vernieuwd. Er staat nu meer centraal dan ‘alleen’ de producten.”

Is die storytelling dan ook wat Anecdote onderscheidt van andere merken?
“Dat is absoluut één ding, maar zeker niet het enige. Vooral kwaliteit is voor mij ongelooflijk belangrijk, ik geloof enorm in duurzaamheid. Anecdote heeft niet te maken met ‘in of uit’ de mode zijn. We proberen juist producten te creëren die meerdere seizoenen nog goed mee gaan. En: de prijs moet altijd in verhouding zijn. Ik zou de collecties zelf moeten willen aanschaffen, dat is altijd mijn meter. Of ik een lievelingsstuk uit de collectie heb? Ha, absoluut. Dat verandert wel elk seizoen weer… Ik ben zo ontzettend lang aan het voorwerken: ik ben vaak bezig met drie collecties te gelijk. In elke collectie hebben we echter wel een gebreide jacquard, die gemaakt wordt door een kleine fabrikant in Barcelona, echt een familiebedrijf. Die is stiekem elk seizoen wel mijn lievelings. Ik verheug me altijd weer op de knitwear, wat ook best een focuspunt in mijn collecties is.”

Ik merk het al: volgens mij loop je net zo graag in Anecdote als de rest van de wereld.
“Ja, ik kan enorm veel zin hebben wanneer er weer een nieuwe collectie uitkomt! Ik moet een item na een jaar nog mooi vinden, dan is-ie goedgekeurd. Daarmee houd ik de collecties heel dicht bij mezelf. Ik denk natuurlijk ook wel eens over voorgaande producten: jemig, hoe zijn we daar destijds op gekomen? Ik zie er nu veel minder in. Maar enthousiasme voert al jaren de boventoon. Natuurlijk draag ik ook andere labels hoor, wees niet bang. Ik ben wel een trouwe hond als het daarop aankomt. Ik draag zonder te overdrijven al tien jaar schoenen van hetzelfde merk en tees draag ik graag van Acne. Ik ben ook altijd fan van het merk Avelon geweest, maar heb nu helaas te horen gekregen dat zij jammer genoeg gaan stoppen.”

 

Laat jij je ook inspireren door andere merken?
“In zekere zin wel. Sommige labels creëren in de essentie hele basic items, maar door hun stof, belijning en fit wordt het een vrouwelijk prachtproduct. Dat vind ik ongelooflijk knap. Ik ben altijd van clean geweest, maar júist dat aspect moet het dan ook mooi en bijzonder maken. Het vinden van de perfecte kleur of fit kan nog een flinke uitdaging zijn.”
Maar je wil nog jarenlang blijven zoeken náár die perfectie?
“Absoluut! Ik geloof heel erg in dat drieluik van online, retail en wholesale. Daar gaan we ons de komende jaren ook echt op focussen. We willen sowieso uitbreiden, maar ook in de juiste winkels liggen. Leuke samenwerkingen aangaan, maar ook een blik online blijven werpen. Het ene puntje kan het andere dan ondersteunen, daar geloof ik volledig in.”