Watteauin het Teylers Museum

15 March 2017,

Aan het Spaarne in Haarlem bevindt zich het Teylers Museum, waar sinds februari de wonderschone kunst uit de rococoperiode van de Franse kunstschilder Jean Antoine Watteau wordt tentoongesteld. In het kader van van de tentoonstelling hebben modestudenten van de Rietveld Academie zich laten inspireren door Watteau. Deze creaties en aanvullende presentaties zijn te zien in verschillende zalen van het museum. 

De Watteau tentoonstelling is een samenwerking tussen het Teylers Museum en het Städel Museum in Frankfurt en is de eerste grote tentoonstelling van de kunstenaar in Nederland. Beide musea zijn opgericht door rijke kooplieden met een voorliefde voor kunst en wetenschap, Pieter Teyler van der Hulst (1702-1778) en Johann Friedrich Städel (1728-1816). De tentoonstelling exposeert meer dan zestig schilderijen en tekeningen van Watteau en zijn navolgers – een rijke samensmelting van de kunst-collectie uit beide musea. Jean Antoine Watteau (1684-1721) vormde het begin van een nieuwe stijl – de rococo – die gelijktijdig een reactie was op het sombere classicisme onder Lodewijk  XVI.

De rococo was lichtzinnig, asymmetrisch, vrouwelijk en gericht op Parijs in plaats van Versailles. Watteau’s kunst symboliseerde vooral ‘het geluk’ uit die tijd, die gekenmerkt werd door theaterscènes of huiselijke taferelen die zich situeren in herkenbare Franse landschappen. Watteau gaf ’echte’ gevoelens weer, baanbrekend in die tijd. Door gewone mensen te combineren met theaterpersonages uit de commedia dell’arte voegde hij nog een symbolische laag toe en versterkte hij de weergegeven emoties.

 

 

De Watteau tentoonstelling is nog te zien tot 14 mei 2017.

png-leeg

png-leeg