Social SyntheticSeth Price

14 April 2017,

Social Synthetic heet de overzichtstentoonstelling van Seth Price die vanaf 13 april te zien is in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Voor het eerst is werk van deze moderne kunstenaar te zien in Nederland. Voor wie Seth Price nog niet kent: vier vragen en antwoorden over hem en zijn werk.

Wie is Seth Price?
Seth Price werd op 31 december 1973 geboren in Palestina. Hij verhuisde naar de Verenigde Staten, waar hij literatuur en politicologie studeerde aan Brown University, Rhode Island. In 1997 studeerde hij af. Price woont tegenwoordig in Brooklyn, New York.
Geboren vóór het tijdperk van internet heeft Seth Price de overgang naar het digitale tijdperk geheel meegemaakt: van de eerste computerprogramma’s en –spelletjes in de jaren 80 tot de alomtegenwoordigheid van techniek, computers en data sinds 2000. Die ontwikkeling speelt een rol in zijn werk als kunstenaar.
In de catalogus bij de nieuwe tentoonstelling Social Synthetic wordt het als volgt verwoord: “(…) his approach to digital manipulation and cultural flux, in which a deep kinship with technology meets skepticism toward its advances.”

Waar kun je Seth Price van kennen?
Als kunstenaar staat Seth Price bekend om zijn grote variatie in stijlen en uitwerkingen. Hij is sinds het begin van zijn carrière bezig met verschillende genres: beeldende kunst, installaties, film, fotografie, tekeningen, schilderijen, textiel, web design, muziek, poëzie. Hij heeft een eigen YouTube-kanaal, een Soundcloudpagina, een Vimeo-account en verschillende websites. Distributie en circulatie van zijn werk vormen op zichzelf een deel van zijn oeuvre.
Daarnaast schreef Price verschillende essays en boeken, waarvan Dispersion (2002), How to Disappear in America (2008) en Fuck Seth Price (2015) de bekendste zijn.
In het essay Dispersion zet Seth Price uiteen wat zijn houding is ten opzichte van de hedendaagse conceptuele kunst en de digitale cultuur. How to Disappear in America was in eerste instantie een tentoonstellingscatalogus en gaat over het gebruik van nieuwe technologie en praktische bezwaren daartegen. Fuck Seth Price is een mengeling van fictie, essay en memoire, waarin Price provocatief ingaat op de vraag hoe het is om een creatief persoon te zijn in het hedendaagse ‘digital regime’.

 

In welke stroming valt Seth Price te plaatsen?
Het werk van Seth Price kan gekenmerkt worden als neoconceptueel of post-conceptueel. Neoconceptuele kunst onderscheidt zich door maatschappelijke en politieke betrokkenheid. Die komt tot uiting in de themakeuze. De onderliggende structuren en systemen in de wereld van nu is het centrale onderwerp van neoconceptualisme. Waar bij conceptualisme het eerste uitgangspunt de kunst zelf is, bekijken neoconceptuele kunstenaars juist eerst de maatschappij en vervolgens de rol van kunst daarin.
Beatrix Ruf, directeur van het Stedelijk Museum Amsterdam, vat het samen met: “Seth Price provides nothing short of an unflinching portrait of cotemporary Western life.”
Door de verschillende stijlen en genres waarin Seth Price zijn kunst maakt en de nadruk op verspreiding ervan kan zijn werk ook getypeerd worden als ‘networked art’. Deze kunstvorm impliceert nadrukkelijk niet dat alle kunstwerken met elkaar te maken hebben en zo een netwerk vormen. Zelf zei Seth Price naar aanleiding van een tentoonstelling in 2016 over zijn werk: “I don’t feel like I can make any connections between any of the work. I just wanted to throw like ten ideas into the air with this show. I just hope it’s fun to look at.”

Hoe kwam Seth Price in het Stedelijk terecht?
De tentoonstelling Social Synthetic toont een overzicht van het werk van Seth Prices sinds 2000. Er zijn meer dan 140 werken van Price te zien, te horen en te lezen.
Het werk van Seth Price was al te zien op de Whitney Biennal in New York in 2008, de Biënnale van Venetië in 2010 en dOcumenta in 2012. Ook had hij solotentoonstellingen in de Kunsthalle in Zürich en de Kunstverein in Keulen in 2008, in MAMbo in Bologna in 2009 en in Los Angeles in 2016.
De directeur van het Stedelijk Museum in Amsterdam, Beatrix Ruf, haalde Seth Price als toenmalig directeur van de Kunsthalle jaren geleden naar Zürich. Tijdens gesprekken naar aanleiding van de publicatie van Fuck Seth Price besloot Ruf in samenwerking met het Museum Brandhorst een overzichtstentoonstelling van het werk van Seth Price samen te stellen.

 

De tentoonstelling Social Synthetic is t/m 3 september 2017 te bezichtigen in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Meer lezen over Seth Price? Hier, hier, hier en hier

 

png-leeg