Schatkameraan het Spui

19 December 2016,

Een jaar geleden opende designsnoepwinkel X Bank haar deuren in het hoofdstedelijke W hotel in het iconische voormalige Kas Bank-gebouw. Wat is de succesformule van het Dutch Design-Nirvana dat veel meer is dan een winkel alleen?

png-leegBij binnenkomst op de begane grond word je begroet door neon kunst van Cornelius en wordt er gewerkt aan het opbouwen van de kerstinstallatie “Vijfentwintig boxen met cadeautjes, één voor elke dag tot het kerst is”, zegt Danielle Welling (creative content manager). In de plexiglas dozen ligt alles van servies en winegums tot speelkaarten en gouden speakers.
png-leeg
Zodra je de donkere wenteltrap oploopt naar de eerste etage word je begroet door een oase van licht en een explosie aan kleur. Overal waar je kijkt wordt het oog geprikkeld door juweeltjes van Hollandse makelij. Een georganiseerde design-chaos op zevenhonderd vierkante meter. Hier vervagen de grenzen tussen mode, kunst en design en ligt alles kris kras door elkaar. Bram van der Hoek (chairman van het X Bank advisory board) en Danielle Welling wandelen door de winkel en kijken hier en daar verbaasd op. “O, dit is ook leuk! Er verandert hier constant zo veel dat het voor ons soms ook een verassing is wat we tegenkomen,” zegt Van der Hoek.


In de ruimte vind je 180 labels van Nederlandse bodem of met een Hollandse link. Van gekke cadeautjes voor de kleinste beurs tot dromerige couture van Claes Iversen. Elk hoekje en gaatje wordt optimaal benut: trappen, boxen en kleine podia zorgen voor een multidimensionaal effect en ’s avonds transformeren de grote ramen in kunstobjecten door beamers die op de ramen projecteren.
png-leeg
“Het is een hele grote verzameling Dutch design. Van startend talent tot de gevestigde orde zoals Spijkers & Spijkers en Anecdote. We willen iedereen een plekje kunnen geven en beginnend talent een duwtje in de rug geven,” zegt Van der Hoek. “Het grappige is dat Dutch design internationaal groter is dan in Nederland zelf. Ik denk dat we soms te bescheiden zijn, voor zo’n klein land hebben we enorm veel succesvol designtalent op alle mogelijke vlakken. Hier zetten we dat in de spotlight.” X Bank is het ‘nieuwe retail’. Een zorgvuldig uitgekozen collectie van mode, kunst en design onder één dak en ruimte voor exposities, ontmoetingen, lezingen en presentaties. Het gaat allemaal om de beleving. “Het was voor de lancering super spannend. In het buitenland heb je winkels als Colette en Corso Como. Voor zo’n gevoel wilden we ook gaan, maar het was nog maar de vraag of dat over zou komen op het publiek. Dat is gelukkig gelukt, die vergelijking hoorden we meteen al op de eerste dag!

Het zijn curated collecties. Stukken die uniek en bijzonder zijn. De collectie is constant in beweging.

Overvolle kledingrekken zul je er niet vinden. Van alle collecties kiest het team alleen de allermooiste stukken en soms vind je zelfs items die in de winkels van de merken zelf niet eens in de schappen liggen. “Het zijn curated collecties. Stukken die uniek en bijzonder zijn. De collectie is constant in beweging,” zegt van der Hoek. Het X Bank team komt nieuw talent op het spoor door modeweken en presentaties, “Maar soms komt er ook gewoon iemand binnen lopen met een stapeltje kleding. Dan pakken we een rek en kijken we er samen naar.” Het X Bank team is klein en doet zo’n beetje alles in house: van de inkoop van de waren en curatie van de kunst tot het ontwerpen van de charmante visitekaartjes met een goudkleurig muntje met daarop een ‘X’ gedrukt. “Omdat we met een klein team werken en een hele kleine voorraad hebben kunnen we snel schakelen. We zijn constant in beweging, en doen alles op eigen kracht. We hebben ook nauw contact met de merken en vinden het leuk om samen te werken.”


png-leeg
“Ik denk dat het succes van X Bank past bij de tijdgeest. Mensen willen het verhaal achter een product weten, waar iets wordt gemaakt. We zijn allemaal veel bewuster bezig met waar onze spullen vandaan komen en zijn altijd opzoek naar iets nieuws. Wat je koopt, wat je eet, wat je op je huid smeert. Als je volgende maand langskomt is het weer compleet anders. We rouleren altijd door, X Bank is altijd in beweging,” zegt Van der Hoek. Het X Bank-team doet alles nét een beetje anders dan rest. Zo ook de onontkoombare kerstboom. “We gaan een boom maken van opgestapelde oude televisies met daarop beelden die het kerstgevoel opwekken. Kom volgende week maar kijken, dan staat ‘ie!”