Sabine BaakYoung Patrons Circle Gala

3 June 2017,

Nationale Opera & Ballet organiseert op 10 juni het Young Patrons Circle Gala voor young professionals, waarbij opera en ballet het podium delen in een uniek programma met optredens van het Nationale Ballet, de Junior Company en het Koor van de Nationale Opera. Wij spraken Sabine Baak, één van de leden van het Steering Committee, over deze bijzondere avond. 

Interview Noémi Szabó & Milou Verbeke

Je bent o.a. werkzaam als Eindredacteur bij WNL en één van de leden van het Steering Committee van het Young Patrons Circle Gala. Hoe ben je in contact gekomen met Nationale Opera en Ballet?
In de tijd dat ik nog bij NOVA Nieuwsuur werkte, hebben we een portret gemaakt van Igone de Jongh. Zelf heb ik vroeger ook gedanst en ik heb de balletwereld altijd al zo magisch gevonden. Door het maken van dat portret heb ik toen voor het eerst achter de schermen kennis gemaakt met het ballet.
            Tijdens mijn verdere carrière bij De Wereld Draait Door en VOGUE, ben ik altijd wel bij een programmering betrokken geweest. Ook ben ik ambassadeur voor Jong Stedelijk en via hen ken ik Stephanie (Stephanie van Rappard, Initiator & Manager van het Young Patrons Circle), zij vroeg mij voor het bestuur.
            Young Patrons Circle bestaat nu twee jaar en is ontstaan om een jonger publiek te trekken. Het is een dynamische groep jonge professionals en creatieven tussen 25 en 40 jaar oud die van opera en/of ballet houden en die het belangrijk vinden om Nationale Opera & Ballet te ondersteunen. De Young Patrons Circle brengt je in de wereld van opera en ballet; je krijgt een kijkje achter de schermen waar je normaal gesproken nooit bij kan komen. Daar wilde ik mijzelf dan ook graag bij aansluiten, het is dus een combinatie; van zowel eigen intitiatief als interesse vanuit Nationale Opera & Ballet.

Wat is het idee achter het Young Patrons Circle Gala? En hoe zie je dit verder ontwikkelen in de toekomst?
Het Nationale Opera & Ballet heeft een missie om jonge mensen meer betrokken te krijgen – en te houden – bij het gezelschap. Vanuit die gedachte is dus ook de Young Patrons Circle opgericht en zo ook nu het eerste gala. Het gala is echt bedoeld om te ervaren, een avond waar je van alles kunt meemaken en beleven. Niet enkel alleen toegankelijk voor Young Patrons trouwens, maar voor alle young professionals met een liefde voor de kunsten.
            Naast de voorstelling, kun je overal in het gebouw dingen ontdekken; zo loop je bijvoorbeeld ergens en dan zie je, op nog geen meter afstand, een danser dansen. Er zijn DJ’s en na afloop is er natuurlijk een goede after-party in de Amsterdam Toren. Het wordt echt geweldig.

Er zullen dus veel verschillende amusementen de avond feestelijk bekleden. Op welke manier, conceptueel gezien, dragen de verschillende onderdelen bij aan het event?
Het gaat erom dat we mensen enthousiast maken voor de kunstvorm en dat zij denken; ‘Dat was nu echt een heel goed gala, volgende keer ga ik naar een voorstelling’. Dat is het doel. We doen het voor het eerst dit jaar en volgend jaar zullen we vast weer hele andere dingen gaan bedenken, zo werkt dat.
          We zijn samenwerkingen aangegaan met partijen en disciplines die al vaker betrokken zijn geweest met Nationale Opera & Ballet. Zoals bijvoorbeeld het fotografen duo Petrovsky & Ramone, zij maken alle beelden voor Nationale Opera & Ballet zoals de prachtige campagne posters. Van hen lenen we de interactieve video-installatie genaamd de ’Kissing Machine’, hierin wordt het statement ’A desire to unite instead of divide’ gemaakt. 

png-leeg

png-leeg


Is dit terug te linken aan het toch wel intieme programma dat we deze avond
kunnen verwachten?
Ja, zeker. Het gaat eigenlijk ook een beetje over: ‘The stories we share’. De gezelschappen delen veel verhalen, wij delen ook verhalen en dat is een beetje de ‘ervaring’ — het overkoepelde thema van de avond.
Naast de verschillende kunstvormen wordt de avond ook culinair aangekleed door het beste van Amsterdam. Te denken valt aan Bluespoon, Taiko, Librije’s Zusje en &samhoud places.

 

In het programma is te zien dat moderne en klassieke stukken tijdens het gala zullen worden voorgedragen. Wordt op deze manier de diversiteit van het Nationale Opera & Ballet aan het licht gebracht?
Ja dat is ook wel de kracht, denk ik, van ons Nederlandse opera en ballet. Deze gezelschappen zijn echt van wereldniveau. Vorig jaar is De Nationale Opera zelfs hét gezelschap van het jaar geworden. Nationale Ballet is al jaren op zo een top-niveau.  Dat heeft te maken met Ted Brandsen (artistiek directeur van Het Nationale Ballet) en met Pierre Audi (artistiek directeur van De Nationale Opera), zij eisen gewoon absolute top. Naast de topkwaliteit onderscheiden deze gezelschappen zich ook omdat ze een heel divers programma neerzetten, ieder jaar weer.

De avond is samengesteld door de jonge, veelbelovende regisseur Floris Visser (34). Waarom is hij hiervoor gekozen?
Floris Visser is echt een toptalent. Die man is nog zo jong en heeft nu al producties over de hele wereld gedaan. We moesten ons best doen om hem in Nederland te houden voor de voorstelling. Hij gaat volgend jaar een groot Vivaldi doen in de grote zaal en dat is heel bijzonder. Het zijn werken die in de jaren ’90 zijn ontdekt en niemand heeft in Nederland nog gedaan wat hij gaat doen. Ook heeft hij als eerste Nederlandse regisseur geregisseerd in het Bolsjojtheater toen hij nog maar 29 was. Dan heb je zó een talent.
          Daarnaast is Floris de doelgroep, hij is een Young Patron. Dus als iemand begrijpt hoe je een zaalprogramma en een galaprogramma maakt voor onze doelgroep, dan is hij het wel.
          Wat ik zelf heel leuk vind aan het programma dat Floris heeft samengesteld, is dat het zelfs voor de mensen die niet vaak naar opera of ballet gaan, te begrijpen is. Want ook in het dagelijkse leven; of je nu in de lift staat of je kijkt naar een reclame, daar zitten vaak van die oude klassieke meesters in verwerkt. Dan zit je straks in de zaal en dan hoor je opeens een bekende melodie. Daar heeft Floris het ook echt op gecreëerd. En dat is dan alleen al wat er op het podium gebeurd… Kun je nagaan.
png-leeg

Het Young Patrons Circle Gala is echt bedoeld om te ervaren, een avond waar je van alles kunt meemaken en beleven, toegankelijk voor alle young professionals met een liefde voor de kunsten.

Sabine Baak

Tijdens het gala zal er een soort samensmelting plaatsvinden tussen Opera en Ballet, om zo de verbintenis tussen beide professies te creëren. Hoe wordt dit idee creatief vertaald naar het podium en het gehele event?
Opera en ballet delen heel veel met elkaar en zeker ook deze gezelschappen. Er zijn heel veel voorstellingen, die zowel ballet-, als een operavertaling hebben. Of dat nu Romeo & Julia is, of La Dame aux Camélias. Ze hebben best wel veel met elkaar te maken; delen bepaalde muziek en het is natuurlijk nu één gezelschap. 

Het zal een verbijsterend feest worden met verbazingwekkende performances en een hoop verrassingen. Wat zou je ons samenvattend willen meegeven?
De voorstelling is een reis door de tijd. Van hele oude klassiekers (het Zwanenmeer) tot aan moderne stukken opera. Het is ook een reis door de gezelschappen. Een aaneenschakeling van herkenning en als je het een even niets vindt dan is er 10 minuten later weer iets heel anders. Ik denk dat dat het ook heel fijn zaalprogramma maakt. Uiteindelijk is dat natuurlijk waarvoor je komt, maar ik denk ook dat er heel veel mensen zijn die dat nog niet zo goed kennen en die komen om inspirerende mensen te ontmoeten en natuurlijk voor het steengoede feest. Want dat gaat het zeker worden!

Wil je het Young Patrons Circle Gala bijwonen op 10 juni? Wij mogen 3 x 2 kaarten weggeven! Stuur een mailtje met je gegevens naar info@fallmagazine.com.
Meer info en tickets over het Gala vind je hier.

Back to
Back to