De kunst vanhet swipen

10 October 2016,

Waar Tinder nog wel eens een
onaangename vleeskeuring kan zijn valt
over de kunstapp Finchy niks te klagen –
het principe is hetzelfde (swipen tot iets
je bevalt) maar de uitkomst is aanzienlijk
anders: bij een match sleep je geen date
in de wacht, maar een splinternieuw
kunstwerk.

Het idee voor Finchy ontstond bij vrienden Bram Hallo en Roeland Menger vanuit een paar beweegredenen. Eén: kunst in galeries is vaak te duur. Twee: de kunstmarkt is te elitair. En dan, numero drie: slechts een klein deel van de kunstenaars wordt door een galerie vertegenwoordigd, waardoor overige kunst slecht te vinden of überhaupt niet online beschikbaar is. De app werkt als volgt: na download krijg je zoveel kunstwerken als je wenst voor je snoet, waarbinnen je kan filteren op prijs, afmeting en locatie. Kunstenaars uploaden hun kunstwerken direct vanuit hun atelier en zien ook welke werken favoriet zijn bij het publiek. Steelt tussen het swipen door één van de kunstwerken je hart? Dan kun je meteen chatten op de app voor een vraag of afspraak, óf direct een werk kopen of huren.
png-leeg
Bram vertelt: “Door Finchy geven we nu zowel onbekende als gevestigde kunstenaars een kans om hun werk te etaleren aan publiek. De kunst moet aan een aantal kwaliteitseisen voldoen die wij zelf stuk voor stuk beoordelen. Verder leggen we elk werk voor aan een panel dat een afspiegeling vormt van onze doelgroep, om te kijken of het hierbij aansluit.” Wie die doelgroep dan precies is? Roeland vult aan: “Eigenlijk iedereen die het leuk vindt om kunst te ontdekken op een nieuwe manier. Dit kunnen kunstverzamelaars zijn die nieuwe talenten willen ontdekken, maar ook starters op de arbeidsmarkt die hun eerste kunstwerk willen gaan aanschaffen.”

Het klassieke ‘op pad gaan’ voor een kunstwerk valt hiermee weg, maar volgens Roeland is dat toch niet helemaal waar: “We leven steeds meer in een digitale omgeving, dus de logische stap in kunst ontdekken is dan ook om eerst ‘digitaal op pad te gaan’ alvorens je de kunstenaar in het echt gaat ontmoeten. Bovendien, via Finchy word je gemotiveerd om langs de kunstenaar te gaan en de kunst in je eigen buurt te ontdekken.”
png-leeg
Een liefde voor kunst zat er bij de twee al vroeg in: Bram kocht als kind zijn eerste werk tijdens een speciale expositie voor kinderen in museum Booijmans van Beuningen en Roeland’ ouders zijn kunstverzamelaars. Zijn ouders hebben tegenwoordig een galerie, waardoor hij júist uit eerste hand heeft kunnen zien dat die manier van kunst ontdekken niet meer werkt voor onze generatie. Hij is daarmee wel van kunst met een verhaal gaan houden: “Bij mij thuis zal je alleen kunst vinden die ik bij een kunstenaar zelf heb gekocht, dat maakt het veel persoonlijker. Verder heb ik een fascinatie voor abstracte kunst en het expressionisme, dus mijn woonomgeving is nogal kleurrijk.” Bram heeft recentelijk een kunstwerk van Roy Valentijn (‘een van de nog relatief onbekende parels op Finchy’) gekregen, waar hij ontzettend blij mee is. Onlangs is er zelfs een speciale expositie met hem georganiseerd, welke zeer succesvol verlopen is. Roeland: “Zoiets vind ik persoonlijk heel vet, het is écht in lijn met onze missie en visie om toffe onontdekte kunst toegankelijk te maken voor een groot publiek.”

Door Finchy geven we nu zowel onbekende als gevestigde kunstenaars een kans om hun werk te etaleren aan publiek.

Uiteindelijk is het de bedoeling dat Finchy hét kunstplatform van Nederland wordt. Kunstenaars en liefhebbers zouden Finchy zowel in de grote steden als kleine dorpjes moeten kunnen vinden. Voor nu is de app alleen nog voor Amsterdammers, maar dat zal niet lang meer duren – via een stedelijk netwerk moet Finchy steeds uitgebreider gaan worden. Roeland: “Op een gegeven moment zouden we in heel Europa willen zitten. Dan kan je op vakantie ook lokale kunst ontdekken en met kunstenaars in aanraking komen. Het zal mijn hobby om van elk vakantieland een uniek kunstwerk mee te nemen in ieder geval enorm vergemakkelijken.”

 

 

png-leeg

Een interview met Finchy’s eerste artist: Martin Silva.
Beeldcredit eerste foto: Tessa de Leede (werkzaam bij Finchy) en Martin Silva door Femmy Weijs

Back to