Audrey Hepburn als ‘gezicht’ voor de campagne rond parfum L’Interdit, 1958, Foto: courtesy Hubert de Givenchy

Audrey’s allurebestaat een muze zoals zij nog?

19 December 2016,

Ze vormen een mooie combinatie, alleen al door het uiterlijke contrast. Haar ronde guitige gezicht, grote donkere ogen, het frêle figuurtje. Zijn rijzige gestalte, robuuste gezicht, de blauwe ogen en de bos haar die steeds grijzer is geworden. Haar elegantie en ondeugende lach, zijn scherpe blik en kordate manier van werken.

De tentoonstelling ‘To Audrey with love’ toont het werk van de Franse modeontwerper Hubert de Givenchy. Het is niet zomaar een tentoonstelling van zijn ontwerpen, maar een ‘emotioneel eerbetoon’ aan actrice Audrey Hepburn: Givenchy’s muze en goede vriendin. Hun ontmoeting in 1953 ligt hieraan ten grondslag, wanneer beiden aan de start staan van hun carrière. De Givenchy is op dat moment net zijn eigen modehuis begonnen. Audrey Hepburn heeft haar eerste film opgenomen. De tentoongestelde jurken vertellen het verhaal van een bijzondere band, in vriendschap en stijl.  
png-leeg
De ontwerper en de muze, de inspiratiebron, er zijn vele combinaties bekend: Millicent Rogers en Charles James, Yves Saint Laurent met Betty Catroux en Loulou de la Falaise, Marc Jacobs en Sofia Coppola, Dries Van Noten en Sylvia van der Klooster. Wat laat de tentoonstelling ‘To Audrey with love’ zien over de relatie tussen ontwerper en muze?

De little black dress of de oranje mantel uit Breakfast at Tiffany’s, de witte avondjurk met zwarte bloemen uit Sabrina: de ontwerpen van De Givenchy werden wereldberoemd. Amerikaanse vrouwen wilden op Audrey Hepburn lijken. Zo zorgde de actrice ervoor dat Maison Givenchy daadwerkelijk een succes werd. Maar is het alleen de ontwerper die profijt heeft van zijn muze? Niet volgens Hepburn. Door zijn ontwerpen te dragen voelde ze zich sterk als actrice, ze kon zichzelf zijn en haar acteerwerk verbeteren. “I feel super.” Door Givenchy te dragen groeide ze uit tot een stijlicoon en wordt ze nu gezien nu als een van de meest stijlvolle vrouwen van de twintigste eeuw.
png-leeg
Niet iedere muze ontpopt zich tot een succesvol actrice. De suggestie dat een muze een passieve rol heeft, is de reden dat Loulou de la Falaise moeite had met het predicaat. [1] Zij ontwierp zelf accessoires voor Yves Saint Laurent. Ook Sylvia van der Klooster is geen passieve muze: ze loopt shows voor Dries Van Noten, is pasmodel in zijn atelier en ontwerpt zelf tassen. In het geval van Charles James hielp muze Millicent Rogers hem af en toe met het afmaken van ontwerpen. [2] En er zijn meer ontwerpers die hun favoriete modellen om feedback vragen of actief laten meedenken over ontwerpen. [3]

Door Givenchy te dragen groeide Audrey uit tot een stijlicoon en wordt ze nu gezien nu als een van de meest stijlvolle vrouwen van de twintigste eeuw.

Audrey Hepburn en Hubert de Givenchy in Parijs, 1982, Foto: Jacques Scandelari; courtesy Hubert de Givenchy

Audrey Hepburn nam haar laatste film op in 1988. In datzelfde jaar verkocht De Givenchy zijn modehuis. Toeval? Of waren de carrières van de twee zo verbonden dat ze zonder elkaar niet meer konden bestaan? Een muze kan hinderend zijn tijdens het ontwerpproces, vindt Dries Van Noten. Hij laat zich inspireren door verschillende mensen en niet slechts door één vrouw. [4] Bovendien willen klanten misschien op een stijlicoon lijken, maar ze moeten de ontwerpen wel op hun eigen manier kunnen dragen.
png-leeg
De tentoonstelling laat in ieder geval zien dat de relatie tussen De Givenchy en Hepburn uniek is. En misschien zelfs ouderwets. Tegenwoordig lijkt het alsof ontwerpers op zoek gaan naar een muze, bij voorkeur in de showbizz; groot publiek gegarandeerd. Jean Paul Gaultier laat zich naar eigen zeggen inspireren door sterke vrouwen [5], maar dat zijn overwegend al doorgebroken sterren: Madonna, Naomi Campbell, Dita von Teese. In die zin is de muze meer een reclamebord geworden, een commercieel-strategische zet.

 

png-leegpng-leegBij Givenchy en Hepburn is er sprake van een langdurige en hechte samenwerking. Opvallenderwijs spreekt De Givenchy tegen Audrey Hepburn over ‘haar stijl’. Je zou kunnen zeggen dat hij haar die stijl in feite zelf aanmeet. Maar kennelijk ziet hij het als iets wat al in haar zit, en hij slechts voortzet met de kleding die hij voor haar ontwerpt. “Women don’t only wear a dress, they live in it.” Mode is niet alleen wat je aantrekt, het is een stijl die je moet passen, waarin je kunt leven. Dat geheel vond hij in Audrey Hepburn. Andersom zei de actrice ooit over De Givenchy: “He is more than a designer, he is a creator of personality.” Zij was de verpersoonlijking van zijn stijl.

Voor wie je naar de tentoonstelling komt maakt in feite niet uit. Stijlicoon Audrey Hepburn en het oeuvre van Hubert de Givenchy zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

 

De tentoonstelling To Audrey with love is te bezichtigen t/m 26 maart 2016 in het Gemeente Museum Den Haag. png-leegNoten:
[1] [2] [3] [4] [5]

Jolanda van de Beld
Jolanda van de Beld (27) is freelance journaliste. Ze schreef onder meer voor NRC Q, over economie, zakelijk nieuws en lifestyle. Hoewel ze niet zonder het papier van kranten en bladen zou kunnen, houdt ze zich op dit moment bezig met de nieuwe mogelijkheden van online journalistiek. Dat doet ze met name op de internetredactie bij NRC. Haar passie voor journalistiek komt voort uit nieuwsgierigheid en een grote liefde voor schrijven. En een beetje uit idealisme: mensen iets leren, machthebbers controleren, de wereld veranderen. Maar ze schrijft ook graag ‘gewoon’ mooie verhalen.