Tussen meesterwerkenen prikbordplaatjes

10 November 2016,

Unieke kunstpareltjes uit alle windstreken, gemaakt met Photoshop, een camera of het nederige potlood. Een jaar geleden startte Claudia Cameron (29) The Art Bowl: een online, boutique kunstplatform waar upcoming digitale kunstenaars hun werk in de etalage zetten. “De prints die je bij The Art Bowl vindt zul je nergens anders zien”.

In Claudia‘s appartement slash studio aan een kade in Amsterdam-West heerst een serene rust. Aan de grote, strak gestucte wanden, spatten de werken van de muur. Haar favoriet? Hoewel ze het lastig vindt om te kiezen – “Dat is alsof ik mijn favoriete kind moet aanwijzen” – wijst ze uiteindelijk naar een enorme print van een bos met daarin het bewegende silhouet van een vrouw. “Mysterieus, en niet één, twee, drie uit te vogelen.” Een beetje zoals Claudia zelf.

“Ik was op school nooit een held in tekenen of schilderen, maar ik heb altijd een liefde gehad voor kunst, fotografie en interieur. Ik ben een visueel persoon.” Claudia’s liefde voor kunst werd aangewakkerd door een van de meesters van het surrealisme. “Een beetje cliché, maar Dalí is een van mijn favorieten. Het is de eerste kunstenaar waarmee ik een connectie voelde en veranderde hoe ik naar kunst keek. Het waren opeens niet meer alleen een paar vegen op een stuk canvas.” Op haar 18e verliet ze haar geboortestad Sydney om zich in Londen te stortten op haar carrière in de financiële sector. Maar daar werd ze niet gelukkig van en het creatieve bleef lonken. Nadat ze voor haar werk naar Amsterdam verhuisde besloot ze, tijdens een korte work break, de wereld van papier te verruilen voor die van inkt en bedacht het concept voor The Art Bowl. “Met een baan in de financiële wereld betaalde ik mijn rekeningen, maar met kunst voed ik mijn ziel.”
png-leeg
In de collectie van The Art Bowl vind je creaties van 35 kunstenaars uit alle windstreken: van Australië tot Polen en Griekenland. De meesten van hen maken hun kunstwerken ‘On the side’, zoals Claudia dat noemt. “Het zijn passieprojecten. Veelal zijn de kunstenaars werkzaam in de creatieve industrie en daardoor handig met Photoshop en fotografie.”

We beslissen alles samen met de kunstenaar, van de prijs tot de papiersoort en de oplage.

Op de tweede verdieping van het appartement vind je het hoofdkwartier van The Art Bowl. Op de overloop staat een massief houten bureau met daarop een stapel met bubble wrap ingepakte lijsten – “Die gaan zo de deur uit” – en tegen de muur leunt een kleine greep uit het arsenaal van The Art Bowl: foto’s van zonnige Griekse stranden, grafische mixed media collages en dromerige portretten. “Het is een beetje mijn eigen verzameling, alles op de site zou ik zelf ook zo aan de muur hangen.” De selectieprocedure die Claudia voor The Art Bowl hanteert is simpel: “Zegt het ook iets of is het alleen mooi? Dat vind ik zó belangrijk. Als ik in een galerie ben word ik ook niet alleen getrokken door wat mooi is, maar juist door de moeite en het ambacht dat er in een werk is gestoken.”

Welke kunstenaars staan op dit moment op haar radar? Favorieten genoeg: “Felicity Hammond kwam ik vorig jaar tegen bij Unseen. Haar werken zijn een hele coole clash tussen fotografie en Photoshop. Een andere favoriet is Nuria Riaza, zij maakt fantastische pentekeningen. Ik zie de laatste tijd steeds meer werk in deze stijl. Ook ben ik fan van Peteski, mijn lievelings Instagram-account op dit moment.”

De werken van The Art Bowl kosten tussen de 40 en 1000 euro: “Maar dan heb je het wel echt over een giga formaat”. Hoe combineert ze het commerciële met het onafhankelijke? “Affordable art is nu een buzzword, maar ondanks de naam betaal je op zo’n kunstbeurs alsnog een paar duizend euro voor een werk. Aan de andere kant van het spectrum heb je online kunstplatforms als Juniqe en Red Bubble die zich specialiseren in goedkope, massaal geproduceerde prints. The Art Bowl zit daar precies tussenin.” Naast het unieke, gelimiteerde kunstaanbod en de vriendelijke prijskaartjes heeft Claudia ook een bijzondere manier van werken. “We beslissen alles samen met de kunstenaar, van de prijs tot de papiersoort en de oplage. De kunstenaar wordt bij alle stappen betrokken. Op die manier behoudt de kunstenaar zijn onafhankelijkheid en zeggenschap over zijn werk. Ik vind het belangrijk dat het echt een collaboration is.”

Back to